Најновије

КАКАВ СЦЕНАРИО НАС ЧЕКА: Грађани ово морају знати - Доктор Кон саопштио нове детаље о корони!

Да имамо сада италијански сценарио, то би значило да у Београду имамо чак 10 пута више оболелих.

Предраг Кон (Фото: Јутјуб)

- Иако је укупно обољевање повећано, у трећој недељи смо имали мали пад обољевања у узрастима где се највише раније појављивало, дакле у узрасту између 25 и 55 година, сем у узрасту 50 и 55 година - где је дошло до повећања - најновија је изјава др Предрага Кона, који је јутрос говорио у уживо укључењу у ТВ програм.

- Ми смо уштедели седам дана, јер је седам дана пре тога Италија била на нивуоу у којем смо сада. Уштедели смо 7 дана, ми смо десет пута нижег интензитета активности вируса него они у 22. дану. То би значило да се десет пута код њих за недељу дана повећао број у трећој недељи, а ми ћемо видети колико ће се код нас повећати у четвртој недељи - рекао је др Предраг Кон.

Он је јуче, када смо ушли у 22. дан, рекао да ако се поредимо са Вуханом, ситуација је ту негде.

- Није нешто драматично боље. Још ми имамо нижи интензитет активности, скоро троструко нижи него њихов максимум, који ми нисмо достигли - рекао је о Вухану и Србији др Кон.

Како је истакао, наредне две недеље ће за Србију бити јако тешке, али је зато битно држати се гвоздене дисциплине.

Ми за сада у Београду имамо 219 позитивних од корона вируса. Да бисмо били као Италија, ми бисмо на крају ове недеље само у Београду имали још 2190 случајева.

Он је истакао да тек од момента престанка откривања нових случајева треба да прође 28 дана да бисмо се заувек изборили са корона вирусом. Зато се, како је рекао, говори о три месеца.

Др Кон додаје - Ми се сад налазимо на стрмом успону епидемије, а са мерама социјалног дистанцирања, та стрмост неће бити таква, али је по природном току четврта, пета недеља су недеље кад се долази до максимума, евентуално шеста, у нашем случају највероватније шеста - рекао је Предраг Кон.

У наредне две недеље је јако битно да епидемију успоримо, да буде што мање нових контаката који ће се реализовати у заразу јер то може довести до нових обољења.

- Успех је да буде што мање преминулих и што мање особа на респиратору. Прекјуче смо имали 25 на респиратору, јуче 45. Почиње пораст појаве тешких случајева, који не морају одмах бити тешки, прво припадају средњим, па онда долази до погоршања петог-шестог дана. Већ сада имамо нове кандидате који су за респиратор - рекао је др Предраг Кон.

У Београду је 55 посто на респиратору у узрасту између 25 и 65 година. Старијих од 80 година имали смо двоје на респиратору, од којих је један пацијент умро.

Јако је битно нагласити да у овој ситуацији од стране деце с било каквом респиратном инфекцијом није прихватљива, тешко је, али је корисно.

Влада Србије позвала је медицинаре из иностранства да се врате и волонтирају током кризе. Тај позив ће, по свему судећи, бити јалов. Лекари и медицинске сестре имају уговоре, а већина је огорчена на стање у Србији.   

Прочитајте ОВДЕ  све детаље.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА