Најновије

"МАПЕ СУ НАЦРТАНЕ": Амерички експерт открио тајне планове за КиМ! Ево шта су Вучић и Тачи разговарали о размени територија!

Амерички експерт за балканска питања Даниел Сервер рекао је да би косовског председника Хашима Тачија требало питати о његовој улози у сарадњи са излаником САД Ричардом Гренелом.

Данијел Сервер (Фото: Јутјуб)

“Мислим да је велики притисак на Тачија. Сви у Приштини верују да се овај притисак односи на Специјални суд. Не знам да ли је истина или не. Али, открива понашање Трампове администрације у коришћењу Специјалног суда за вршење притиска на шефа државе. То доживљавам као промену политике према Косову", рекао је Сервер у емисији „Деску" на КТВ.

Додао је да се то раније није никада дешавало.

“Чак ни са администрaцијом Џорџа Буша, чак ни са Клинтоновим и Обаминим демократама“, рекао је Сервер.

Одговарајући на питање о улози Демократског савеза Косова, који је је покренуо захтев за неповерење влади, позивајући се на неукидање такси од стране премијера Куртија, упркос Гренеловом захтеву, Сервер је рекао да је ДСК подељен.

“Чини ми се да је ДСК подељен. Изгледа да је део ДСК, посебно Иса Мустафа и други, желео обарање владе, док Вјоса Османи и други нису. Који је договор због којег члан коалиције напушта коалицију тешко је знати. Али овај посао је обављен у Приштини, питање треба поставити у Приштини“, рекао је Сервер.

Амерички Стејт департмент издао је у четвртак заједничку изјаву Гренела, америчког амбасадора у Приштини Филипа Коснета и специјалног представника западног Балкана Метјуа Палмера о Косову.

За Сервера оно што је важно у том писму није речено.

"Не каже се да Палмер и Коснет нису видели тајни договор. Каже да једино Гренел није видео, и не верујем да је ово веродостојна изјава, јер сви знамо да су се неки такви планови ширили у јавности и што је још важније да су и Тачи и Вучић признали да разговарају о размени територија. Гренел зна за те разговоре, као и америчка обавештајна служба", рекао је Сервер и додао да су за њега ови покушаји негирања постојања планова за размену непоуздани.

"Можда нема договореног плана, али претпостављам да постоје карте које су нацртане", рекао је Сервер.

Он сматра да заједничка изјава тројице политичара није веродостојна.

"Ако су желели да то буде веродостојно, на крају где пише 'циљ је међусобно признавање' требало је да стоји 'унутар постојећих граница'", истакао је Сервер.

Додао је да су "размотрани планови, нацртане мапе".

„Не знам ко их црта и шта они имају. Али овај посао траје већ неколико година и невероватно је да нису разговарали о конкретним детаљима. Могу да верујем да не постоји само један тајни план који је договорен, могу да верујем, као што верујем да је све ово било бескорисно и послужило за скретање пажње", напоменуо је Сервер.

Прочитајте ОВДЕ шта је Драган Ђилас поручио Александру Вучићу.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА