Најновије

ИЗБОРНА РАЧУНИЦА: Колико још гласова треба да освоје Двери-ДСС да би ушли у скупштину?

Коалиција Двери-ДСС, према последњим подацима РИК, тренутно је испод цензуса са 4,99 одсто освојених гласова, а познаваоци изборне математике процењују да ни листа СДС-ЛДП-ЛСВ, са 5,03 одсто освојених гласова, нема разлога за спокој до 4. маја, када ће избори бити поновљени на 15. бирачких места.

Санда Рашковић Ивић и Бошко Обрадовић (Фото: dss.rs)

Срђан Богосављевић из Ипсос Стратеџик маркетинга каже за Танјуг да би коалиција Двери-ДСС на поновљеним изборима 4. маја морала да освоји око 930 гласова, како би ушла у парламент. - Пошто рачуница каже да њима сада фали један глас, они би на поновљеним изборима, на којима ће учествовати око 19.000 бирача, требало да добију пет одсто плус један глас, па плус тај један глас, који им недостаје до пет одсто - објаснио је Богосављевић Танјугу. Он истиче да се свакако ради о "реду величине испод 1.000 гласова", те сматра да им је потребно 933 гласа за улазак у парламент. Та рачуница подразумева да је на 15 бирачких места, где се гласање понавља, уписано око 19.000 бирача, али и ту треба укалкулисати излазност, односно чињеницу да свакако неће сви изаћи на гласање. Када је реч о коалицији СДС-ЛДП-ЛСВ, која је сада изнад цензуса, Богосављевић сматра да та коалиција на поновљеним изборима на 15 бирачких места мора да освоји "истих тих 930 гласова, минус ово сад што имају, а то је, мислим, 378 гласова преко цензуса и плус један глас". - Њима на тим бирачким местима треба око 500-600 гласова - сматра Богосављевић и додаје да то наизглед није тежак циљ, али нема ни гаранције да ће засигурно бити достигнут. Богосављевић, иза којег су бројни избори, не само у Србији, каже да није изненађен изборним и постизборним дешавањима. - То тако изгледа од како се броји код нас - каже и наводи да од десетак хиљада бирачких места увек постоји пар стотина, до 300, на којима је "нешто забрљано".

"Када се ломи резултат, онда се ломе и копља"

- Постоји један број места на којима има приговора, и, ако су оправдани, гласање се понавља. Али, постоји гомила места, где нико није приговорио, али се ''просула кафа'', ''пао је бурек'' преко записника, записник је писан нечитким рукописом, преписивали су, потписивао један уместо свих осталих, иако су сви били за столом... и то је сваки пут било тако - каже Богосављевић, позивајући се на изборну хронологију. Истиче, међутим, да никад тих 150 до 200 спорних бирачких места од 10-так хиљада никад није ништа значило, осим, као што је сада случај, када једна странка улази или испада за један глас. - Онда то постаје велики проблем и добије огромну пажњу као сада - наводи Богосављевић. Он подсећа на то колико је на претходним америчким изборима трајало пребројавање гласова на Флориди. - Три месеца су се због тог једног гласа ломила копља. Дакле, када се ломи резултат, а сада је то случај код нас, онда је тако - каже Богосављевић и оцењује да никаквог проблема не би било, нити би се било ко тиме бавио да су Двери-ДСС на 4,8 или на 5,2 одсто. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА