Најновије

ВАТИКАН ОТПЕЧАТИО СТРОГО ПОВЕРЉИВЕ ДОКУМЕНТЕ, СРБИ ДОБИЛИ ПРИСТУП: Коначно ће се открити права истина о злочинима над нашем народу

Отпечаћеним документима злогласног папе из времена Другог светског рата, који је ћутао о Холокаусту и НДХ, приступ ће имати и српски историчар Милисав Ђоковић.

Споменик жртвама Јасеновца (Фото: Јутјуб)

Тајни архив о најконтроверзнијем папи - Пију XII, који се оптужује да је остао нем током Холокауста, као и да је сарађивао с нацистима и са НДХ, на чијем челу је био Анте Павелић, а духовни вођа озлоглашени кардинал Алојзије Степинац, коначно је јуче отпечаћен и отворен у Ватикану!

Историчарима и истраживачима доступно је више од 16 милиона страница из времена понтификата контроверзног папе Пија XII, који је на челу Римокатоличке цркве био од 1939. до 1958.

Теме о којима се очекују сазнања су, на првом месту, Други светски рат, Холокауст, немачка окупација Италије, атомске бомбе на Хирошиму и Нагасаки у Јапану, оснивање НАТО и Варшавског пакта…

Саговорници кажу да је за нашу историју важно да отворене архиве покажу ко је шта радио и ко је шта знао о злочинима над Србима у Јасеновцу током Другог светског рата, као и о посетама Степинца Светој столици.

Резултати се тек очекују

Приступ богатој документацији унапред је затражило 200 истраживача, а међу онима којима је то дозвољено налази се и српски историчар Милисав Ђоковић.

- Архив ће бити отворен у наредном периоду, видећемо неке ствари тек кад му се детаљно приступи. Конкурисао сам да прегледам документа, добио сам акредитацију и имаћу приступ архиву о папи Пију XII - рекао је Ђоковић.

Према проценама светских историчара, први озбиљни резултати ових истраживања очекују се тек у наредних три до пет година. Историчар Љубодраг Димић рекао је да још не знамо шта ћемо добити отварањем овог архива.

- Не знамо колико су ти архиви и документација препакивани, не знамо да ли је нешто уништено, шта је сачувано, не знамо шта је евентуално фалсификовано. Али, без обзира на то, отварање ових документа је добро. Мислим да ће се видети више, а да ли ће се видети боље, то ће време показати - навео је Димић и додао да се плаши да овде није реч о томе да се стигне до истине о Степинцу и папи Пију, већ да се оправдају њихови поступци за време рата.

Историчар Милан Кољанин казао је да ће документа у архиву бити веома занимљива, с обзиром на то да постоје крупне празнине у нашим сазнањима о улози Римокатоличке цркве:

Јаснија слика

- Нама је најважнији извештај папског легата из Загреба и НДХ, извештај о посетама Степинца Ватикану, о кореспонденцији између НДХ и Свете столице. Не могу брзо очекивати нека сензационална открића, али с временом ће то битно употпунити нашу слику.

Сазнања о кључним темама

Други светски рат

НДХ - логори за Србе

Холокауст

немачка окупације Италије

атомске бомбе на Хирошиму и Нагасаки у Јапану

оснивање НАТО и настанак Варшавског пакта

О Степинцу

Рођен 1898, умро 1960.

Загребачки надбискуп од 1939.

Осуђен 1946. због сарадње са усташама, остатак живота провео у кућном притвору и у затвору

Члан Сабора и војни викар НДХ

Председавао комитетом за присилно прекрштавање Срба

Добио орден за заслуге НДХ

Познат по антисемитизму и подржавању НДХ, у којој је убијено више од милион људи, од којих је највећи број Срба

О папи Пију XII

Алозије Степинац, лево (Фото: Јутјуб)

О папи Пију XII

2. марта 1876. рођен папа Пије XII, као Еуђенио Пачели

2. марта 1939. изабран за папу

Најпознатији по конкордату између Ватикана и нацистичке Немачке 1933.

Многи га критиковали што није осудио Холокауст

Постоје докази да је папа Пије XИИ знао за нацистичко „коначно решење“ - њихову намеру да истребе Јевреје

Историчари сматрају да је пољски амбасадор у Ватикану обавештавао папу о нацистичким злоделима

Пије XII је више упозоравао на комунизам него на нацизам
 

Помагао усташким главешинама

Кроз Ватикан је пролазио „пацовски тунел“ којим су од правде, између осталих, побегле и усташке главешине. Организовао га је свештеник Крунослав Драгановић. И сам Анте Павелић је захваљујући „католичким везама“ побегао од суда, као и многи други зликовци. За злочине усташког режима Пије XII је, такође, морао да зна. Занимљиво ће бити да се види и шта је папа све знао и мислио, поготово у светлу напора да се Алојзије Степинац прогласи свецем.

Како наша власт разоружава људе, сазнајте ОВДЕ!

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА