Најновије

Америка је против "пасоша за вакцинисане", а разлози су оправдани

Америчка администрација председника Џозефа Бајдена саопштила је да неће успостављати национални систем "пасоша за вакцинисане против Ковида", већ да ће, уместо тога, препустити приватним компанијама да примене механизме како би грађани доказивали да су вакцинисани ради путовања и других активности.

Стоп корона вирус. (Фото: pixabay. com)

Ове недеље, Њујорк је постао прва држава која је понудила дигитални "пасош за вакцину" – бесплатну апликацију и вебсајт за доказивање негативног статуса на Ковид, кроз податак о вакцинацији или кроз доказ о негативном тесту на Ковид 19, преноси Глас Америке (ВОА).

"Морамо да поштујемо приватност људи. Морамо да будемо сигурни да је систем прецизан и тачан. Дефинитивно треба још разрадити ствари, али мислим да ће ово бити део решења", казао је градоначелник Њујорка Бил де Блазио.

Приватне компаније широм света већ користе дигиталне потврде о вакцинацији у туризму, индустрији забаве и другим гранама.

Неколико земаља, међу којима су Кина и Израел, покренуле су званичне, националне системе, али се не очекује да ће САД следити тај пример, наводи ВОА.

"Неће постојати централизована, универзална федерална база података о вакцинисанима, нити налог грађанима са федералног нивоа да сви имају исту потврду о вакцинацији", изјавила је на брифингу за новинаре Џен Псаки, портпаролка Беле куће.

Контроверзно питање

Сертификати о вакцини су контроверзно питање у САД, а неки републикански гувернери су чак издали уредбе којима се забрањује таква врста сертификације, додаје ВОА.

Бајденова администрација позива приватне ентитете да пронађу сопствена решења, али ће пружати смернице да би се испунили одређени стандарди, што укључује и доступност и финансијску приступачност серфитикације.

Светска здравствена организација такође се противи идеји "Ковид пасоша" за путовања између различитих земаља.

"У овом стадијуму, нисмо сигурни да вакцина спречава преношење болести, а постојеи бројна друга питања уз само питање дискриминације према људима који неће моћи да добију вакцину, из различитих разлога", изјавила је Маргарет Харис, портпаролка СЗО.

Кремљ открио појединости око вакцинисања руског председника! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА