Најновије

"Није тачно да је отац пристао да га оперишу": Ево шта Дарко Младић каже о стању оца

Генерал Ратко Младић осећа се добро после операције бенигног тумора на дебелом цреву, сазнају "Новости". Он се налази у болници где је захват и урађен, а у недељу пре подне први пут се телефоном јавио сину Дарку.

Дарко Младић (Фото: Јутјуб)

- Кратко смо разговарали и делује ми оптимистично. Јак је, као и увек - каже Дарко Младић. - Прва 24 часа после операције протекла су добро. Мало је слаб, али је стабилан. Опоравак иде добро, задовољан је што се тај здравствени проблем који има решава како треба и надамо се да ће све бити у реду.

Генерал Младић оперисан је у суботу ујутру. Захват је трајао два и по сата, а тумор који му је извађен однет је на анализу. Породица, али ни браниоци, о заказаној операцију уопште нису били обавештени. Службеник суда у Хагу јавио је Дарку Младићу шта се дешава тек када је генерал ушао у операциону салу, и потпуно га шокирао. По подне га је поново позвао и обавестио да се Младић пробудио.

- Лакнуло нам је када смо га чули преко телефона, али сви смо и даље забринути, док не чујемо да се потпуно опоравио - каже  Дарко. - Надамо се, пошто је рођен као борац, да ће и ову битку да добије.

Дарко каже да им је чудно што су га оперисали баш сад кад влада епидемија короне и кад су у Холандији одложене све операције које нису хитне.

- То нас мало забрињава, јер су они све време тврдили да је бенигно, да није опасно и да је то рутински захват, а сад су га исфорсирали. Рекли су нам да је он пристанак на операцију потписао почетком марта, иако он то нама ниједном није поменуо кад смо разговарали телефоном, а чули смо се скоро сваког дана.

Младићу је у децембру прошле године урађена колоноскопија која је потврдила да мора на операцију, како би се спречило да се полипи и бенигни тумор који има развију у малигни тумор. Тада је казано и да је слаб, да болује од анемије, да има недостатак гвожђа и низак хемоглобин, те да се операција може урадити тек кад се ти парамерти поправе.

Иначе, и породица и браниоци Ратка Младића више пута су суду прилагали протесте, јер се и од њих и од генерала крије његова здравствена документација. Жалбено веће које суди Младићу наложило је да им се она мора достављати сваких седам дана, међутим, ту одлуку притворски лекари и управа уопште не поштују. Последње налазе и извештаје добили су средином фебруара, али ни тада им није дата сва медицинска документација.

Све комадантове болести

Ратко Младић има проблема са срцем и у притвору је преживео и један инфаркт пре неколико година. Крвни притисак му је често висок, најчешће око 180, и због тога прима терапију. Али занимљиво је да притворски лекари тврде да је то за њега нормалан притисак. У притвору је имао и неколико мањих можданих удара, које су тамошњи доктори крили, а за њих се сазнало годину па чак и две године касније, када су снимци дати генералу. Утврђено је и да су му смањени спознајни капацитети.

Руске трупе ушле у страну земљу, а о томе ћуте. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА