Најновије

ДОКТОР КОН О ПОЛИЦИЈСКОМ ЧАСУ: Увођење забране кретања од 24 сата само под овим условом

Епидемиолог Предраг Кон рекао је да је предуслов за увођење 24-часовне забране кретања озбиљно погоршање ситуације, што значи нагли скок броја заражених и преминулих.

Епидемиолог Предраг Кон (Фото: Јутјуб)

"Теоретски и практично потпуно је немогуће ако 24 часа у 14 дана нема могућности контакта, теоретски је немогуће да вирус опстане. То (увођење 24-часовне забране кретања) би имало смисла ако би дошло до наглог скока и последичног повећања умирања, што није немогуће да се деси. То је последња варијанта", објаснио је доктор Кон у Новом дану.

Он додаје да таква мера неће бити потребна ако будемо дисциплиновани и успемо да "спљоштимо криву" скроз или "смањимо број новооболелих и повећамо број тестираних". Кон понавља да је умерини оптимиста и да је ситуација у Србији за сада добри.

"Имамо право да кажемо да смо пуно урадили", додао је Кон.

Епидемиолог указује да је последња два дана уместо наглог раста броја новооболелих регистрован пад, али ситиче да то не би требало да нас завара. Истиче да ћемо тек кроз пет или седам дана, колико према Коновим речима у 90 одсто случајева траје инкубација, видети да ли је у питању озбиљнији пад новозаражених, или су бројке последица загушења на Торлаку, где се обављају тестирарања.

"Тек после пет до седам дана ако континуирано видимо пад или одржавање, тада ћемо моћи рећи да нема дилеме да су мере дале резултате. Сада је то прерано рећи2, казао је саговорник.

Он објашњава да се теже последице оболења појављују две недеље после откривања коронавируса код пацијента, што би у случају скока броја заражених значило много више људи на респиратору и оних којима је живот угрожен.

Тестови које планирамо високо сензитивни и добри

Када је у питању најављено масовно тестирање, Кон каже да се обавља валидација лабораторија које ће тестирања вршити, што се трнутно ради, а због чега је Торлак како каже - тренутно загушен.

Када лабораторије буду спремне, што саговорник очекује да ће се десити у наредних 48 сати, у рад ће се укључити и Домови здравља који ће узимати узорке, а које ће епидемиолошке службе потом преносити. Кон напомиње да су у питнају врло софистицирани тестови, а не само узимање бриса.  

Италија и Шпанија вратиле су неке тестове, незадовољне њиховим квалитетом. Кон каже да би на питања о томе требало да одговарају вирусолози који имају искуства са различитим тестовима.

"Оно што ми можемо да занамо је оно што добијемо као упутство и декларације за тестове. Имамо сазнања да тестови које планирамо да користимо су врло сензитивни и добри и да има врло мало лажних негативних или позитивних резултата. Брзи тестови су само 70 посто сензитивни, тако да има лажно позитивних и негативних, што често може да завара", рекао је Кон.

Много грађани, међу којима и они у крантину у Кошутњаку, жалили су се да данима чекају резултате тестирања. Кон признаје да они "јесу у проблему" и додаје да цело друштво може да им се извини, али напомиње да ово мора тако и поручује им да се стрпе још мало.

Кон моли све на Сајму да буду стрпљиви - потребна адаптација

У привремену болницу на београдском Сајму до сада су смештена 33 пацијента са блажом клиничком сликом. Кон каже да је чуо да постоје жалбе на температуру на Сајму и исхрану која укључује конзервирану храну, али додаје да што се хране тиче - то је калоријски довољно.

Када је у питању недостатак топле воде, Кон каже да тога неће ни моћи да буде, а да се заложио за то да пацијенти на Сајму добију више чаја, што би требало да се оствари.

"Мало више је потребно комуникације здравственог особља. Појавиће се ту хероји, треба мало адаптације, молим све да буду стрпљиви. Имамо тај капацитет, имамо где да сместимо људе, имамо контролу. Повремене случане грешке се дешавају, разни проблеми се откривају па решавају, у сваком случају никоме није лако. Свако покушава из себе да извуче максимум. Има оних који то не раде, али већина озбиљно и реално прихвата ситуацију", напомиње Кон.

Он каже да су на сајам распоређени лекари из здравствених установа које су позване за одређене периоде и да је код збрињавања пацијената на Сајму најбитније уочити погоршање стања, уколико до њега дође.

"Постоји период изолације који се мора поштовати. Битно је схватити да то није огроман задатак пред било којим лекаром. Сваки лекар има тај капацитет и те пацијенте може да опслужује. Врло је битно открити погоршање ради враћања у једну од болница у којима се лече ови пацијенти", објашњава Кон обавезе лекара.

Он додаје да на Сајам долазе они који су позитивно тестирани, а током боравка на Сајму редовно се прати опште здравствено стање пацијента и његова температура. Ако у периоду од најмање пет дана и више пацијенти буду без температуре тада се ради нови тест. Пацијент мора да има два негативна теста у најмањем размаку од 24 до 48 сати, да би могао да се отпусти. После тога он иде у самоизолацију због, како Кон каже, евентуалних али врло ретких повратака болести.

Тачан списак броја заражених по градовима погледајте ОВДЕ.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА