Најновије

ДОКТОР ТИОДОРОВИЋ УПОЗОРАВА: Мере морају да се поштују, иначе ћемо имати катастрофу!

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић, саветник директора Института за јавно здравље у Нишу и члан Кризног штаба Владе Србије за борбу против коронавируса сматра да је проценат смртности од вируса КОВИД 19 од 2,04 одсто у Србији забрињавајући, и треба да плаши све оне који шетају и не поштују мере и препоруке државе.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић (Фото: Јутјуб)

- Бићу отворен. Он стварно треба да буде забрињавајући, као што јесте забрињавајући. А треба да плаши оне који се шетају и не поштују препоруке. Гледајући на нашем малом узорку у Нишу, а тако је и у Београду, међу оболелима је 17,9 одсто жена, док 29 одсто чине млађи од 60 година. Не знам да ли ће та стопа смртности да забрине неког младог човека, односно групу која се шета по улицама, и по парковима а не носе маску, а ја сам то чак и видео - каже Тиодоровић.

За мене су млади и ово од 40 и 50 година, нису само омладина из школа и факултета, истиче Тиодоровић. Немој да се уздају много у свој очуван имунитет, и да говоре "нама неће ништа бити, ово погађа старе".

- Мора да нам буде опомена кад умре неко ко је 1974. годиште. Он јесте имао дијабетес и кардиоваскуларну болест, али је сувише млад. Млади треба да схвате ово врло озбиљно. Ако то не урадимо, ако се не поштују све мере, ништа нам неће значити то што смо ми криву успели мало да спустимо, да је мало примиримо.

Он додаје да је утисак, да се пензионери понашају најбоље кад је реч о поштовању мера Владе.

- Има појединаца и међу њима који их не поштују, и увек ће их и бити, али огромна већина поштује. Ево, ја сам у недељу ујутро због свог снабдевања ишао у набавку. Пријатно сам био изненађен да су сви имали маске, сви су имали рукавице, нико се није приближавао ближе од два метра... Мене кад би видели, стали би да разговарају са мном, али на одстојању. Немојте да они који су се скупили и пили виски буду пример. Огроман број, чак 99 одсто пензионера поштује то. За младе, међутим, не можемо то да кажемо - каже Тиодоровић и додаје:

- Ја имам 70 година. Активан сам само зато што сам добио налог. По свим правилима, требало би да да будем у изолацији, у стану. Али, једино зато што сам ангажован, морам да будем активан, и имам за то посебно одобрење.

На питање кад иде у куповину и да ли је то у време намењено за пензионере, доктор Тиодоровић одговара:

- Само тада. Само у то време. И видели су ме сви, и сви су били пријатно изненађени. Ако ја не поштујем, ко би онда требало да поштује.

Кад је реч о потреби да се носе заштитне маске епидемиолог каже:

- Апсолутно. Они који тргују и иду у куповину треба да носе и рукавице. И треба да се строго држимо полицијског часа, да се не би десило да нам уведу још горе. Ово је за нормалне људе који брину о себи и другима, сасвим довољно времена да све заврше и буду код куће.

Упитан да ли је време да се уведе полицијски час од 24 часа он каже:

- Ако се ствари не промене, и то радикално... Сада, у ових два, три дана максимално. У два дана млади и неодговорни морају да схвате да мора да се поштују мере, иначе, имаћемо катастрофу. Онда ће бити потребе да полицијски час траје и 24 сата.

Доктор Тиодоровић каже да је врло је тешко прогнозирати кад ће Србија победити корону али...

- Ми би требало око и иза Васкрса да изађемо из ове ситуације. То не значи да ће се у мају скроз све завршити, односно да нећемо имати оболевање. Од чега то зависи? Зашто сам оптимиста? Мај месец би требало да буде топао. И што је врло важно УВ зрачење ће бити изнад 3. Већ индекс  3 убија вирус. Оно што може да буде проблем, јесте да нам се продужи захлађење. Кад год су нам биле благе зиме, обично нам се у априлу продужавало са захлађењима, са поплава, па се то продужи у мају. Топлане прекину да греју,  али се приватно људи греју још током априла а неко и у мају. Од тога зависи. Ако нам време буде наклоњено и уђемо у топли месец, онда се може десити да епидемију врло брзо завршимо. Али, биће спорадичних случајева. Као што имамо летњи грип. А ја памтим снег и за први мај. Нама је сада најважније да издржимо ове две недеље. 

САД прошле године имале вежбу о вирусу из Кине који коси човечанство. Каквом сценарију да се надамо прочитајте ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА