Најновије

РЕЧ СТРУКЕ: Председник изазива панику, доводи до једног наразумног страха

Гости емисије Хелм Kаст која се свако вече емитује на овом каналу, на  Јутјуб платформи били су психијатри проф.др Јован Марић и др Лидија Шарац који су говрили о психичком стању нације у доба короне и ономе каква ће бити сихолошке последице изолацијеза време и после короне. 

Шири страх (Фото: Јутјуб)

Професор Јован Марић је оценио да су  „обазривост и опрезност, као и самоизолација потребни, али да је потребно наћи меру и не подизати велику панику која код  људи ствара страхове који их уводе у анкциозност“. 

„У свему треба имати меру, па и у томе на који начин и како причате у оваквим ситуацијама. Превише плашења људи, што се овде свакодневно дешава, доводи до стварања панике која у оваквим ситуацијама озбиљно штети психичком здрављу људи . Страх иде у панику, односно паника је страх на квадрат ,а  у тим ситуацијама пада имунитет, јављају се соматски симптоми, дрхтавица , лупање срца...“, навео је Марић.

Он је оценио да „паника као таква није здрава“. 

„Претеривање у страху је негативно. Моје мишљење је да наш председник изазива панику, доводи до једног наразумног страха .Можда ми јесмо мало неозбиљни, али  начин на који он то нама саопштава је неприхватљив. Није лоше нас мало препасти, али не претерано. Мени се чини да наш председник претерује , за кога иначе често кажем да не делује емоционално стабилно и не верујем његовом понашању. Имамо ситуацију да ако ово овако потраје још две до четири недеље можемо доћи у озбиљне психичке проблеме. Доћиће до стања панике , неразумних потеза, можемо свашта очекивати , ако ово потраје на овакав начин“, оценио је професор Марић.

Поставља се питање како људи да буду дисциплиновани,а професор Марић сматра да постоје начини да се људи санкционишу , рецимо новчаним казнама које ће такође утицати на свест вероватно позитивније. Он је оценио да ће све после ове ситуације са корона вирусом бити другачије и да се треба надати да ће ова ситуација на боље променити људе , да ће схватити да није важно гомилање предмета , злата, бунди , већ оне праве вредности, које нису материјалне. 

Марић је саветовао да се људи окрену себи, да највише два пута дневно гледају вести и да направе себи дневни распоред који ће имати одређену рутину. 

„Битно је да имамо рутину, чак и да радимо вежбе у кући, нађите серије и филмове које ћете да гледате ,а што мање гледајте вести. Радите на себи, ово је шанса да прочитате све књиге за које нисте имали времена, одгледате филмове. Играјте у оквиру породице друштвене игре, то зближава људе. Причајте са својом децом“, саветовао је Марић.

Он је навео да је опсано да стручни људи дају изјаве олако, јер се тако дисквалификује за све даље изјаве.

Докторка Лидија Шарац истакла је да  се све више људи јавља са нападима панике који имају чак и физичке симптоме и навела да је страх природно стање у оваквим ситуацијама , али људи морају да се суоче са својим емоцијама и прихвате страхове. 
„Требало би причати телефоном са људима око себе , причати о страху , плакати. Страх је нешто што у овом тренутку смањује депресију код људи, јер страх је одбрана од депресије , односно указује на депресију која се иза њега излази. И када страх прође у први план изађе депресија“, објаснила је докторка Шарац.

Она је истакла да ако желимо да нам живот буде подношљивији и да морамо да правимо компромисе и додала да страх може да смаањи и ограничи агресивност.


Аутори и водитељи емисије биле су Оливера Миливојчевић и Весна Веизовић. Уживо програм Хелм Каста емитује се сваке вечери од 21 у сарадњи са Правдом, недељником Сведок и Васељенском, а можете га пратити на линку ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА