Најновије

Хибридни светски рат је у току али ви то не знате: Нико не може победити Русију

У савременом добу ратови су све хибриднији. То значи да комбинују војне операције с информативним и психолошким нападима, провокације масовних нереда и немира и терористичке акте.

Руска војска (Фото: mil.ru)

У исто време, ако је у традиционалном начину вођења рата, област у којој се рат одвијао била у другом, па чак и у трећем плану после непријатељстава између војски зараћених страна, онда у сајбер нападима хибридног рата, медијским кампањама, притисцима путем економских санкције, играју не мање важну, него чак и важнију улогу од оружаних сукоба.

Ирански стручњак сматра да је један од најтипичнијих примера модерног хибридног рата сукоб у Украјини. Према његовим речима, Русија је вршила економски притисак на Украјину, користила своје оружане снаге дуж украјинске границе као оружје за претњу украјинским властима и свесрдно подржавала демонстранте на истоку Украјине.

Све ове акције довеле су до формирања две самопроглашене републике – Доњецка и Луганска, које, како примећује ирански аутор, не признаје не само међународна заједница, већ ни Русија. Али због тога се стварност њиховог постојања не укида.

Бивши генерални секретар НАТО-а Расмусен, према мишљењу стручњака, није узалуд Владимира Путина назвао истинским стручњаком на пољу хибридних ратова.

Догађаји у Украјини су показали предности Русије на овом пољу. У ствари, Запад није био у стању да организује ефикасно противљење методама које користи руска страна. Као резултат тога, Украјина је изгубила Крим, а украјинске власти такође не контролишу Доњецк и Луганск.

Догађаји у Сирији су још један типичан пример хибридног рата, у којем Русија такође тријумфује победивши многе своје противнике. Захваљујући Русији, Башар Асад и даље остаје председник земље и постепено враћа контролу над својим територијама.

САД такође активно користе методе хибридног ратовања, пре свега против Русије, Венецуеле, Сирије, Ирана, али сада се води и сукоб са Кином. Његова прва “ластавица” био је трговински рат који је Доналд Трамп покренуо против НРК-а, а затим су избили нереди у Хонг Конгу, које данас многи упоређују са украјинским Евромајданом.

Који закључак се може извући из тога? О Трећем светском рату може се разговарати не у будућности, већ у садашњости. Он је већ у току.

А за разлику од ранијих ратова, немогуће је тачно рећи када је почео и када ће се завршити.

Међусобно су га објавиле Русија и Сједињене Државе или Кина и САД. Штавише, Русију, као што је напоменуто, неће бити лако победити у таквом рату.

Али бројни сукоби широм света, економске санкције и „рат дужности“, сајбер напади на информационе ресурсе „вероватног противника“, бројна лажирања, нереди, терористички напади – све су то борбе Трећег светског рата који се воде не само на ратиштима, већ и у виртуелном простору.

Скоро сваки модерни човек може постати војник таквог хибридног рата у одређеној ситуацији, а за разлику од прошлих војника, он не може да посумња да је војник који користи било која страна у своје сврхе.

Ко од демонстраната у Хонг Конгу или у Украјини себе сматра војником који се бори за америчке глобалне интересе и амбиције? Нико, али тако је.

Пре или касније, друге земље ће ући у Трећи светски рат, после Русије и Запада (САД и Европска унија).

Први кандидат је Кина, јер се кинеско-америчка конфронтација већ одвија у пуном замаху.

Али могуће је да ће и друге земље – Индија, Пакистан, Турска, па чак и мање моћне државе, за које сви тврде да ће променити свој став барем на регионалном нивоу, користити хибридне методе ратовања за решавање својих проблема.

Младић се опет шлогирао, Хаг то крио! Како је одбрана сазнала прочитајте ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА