Најновије

СРДАН ГОЛУБОВИЋ НИКАД БРУТАЛНИЈИ: Србија је тешка за живот, јер ко мисли другачије од власти проглашен је за издајника и непријатеља

"Не чуди ме извештај Фридом хауса о паду људских права у Србији. Свако ко мисли другачије од власти је издајник и непријатељ. Прави се поларизација, никада није било тако. Ко мало другачије размишља он је засут увредама, нетолеранција је на највишем нивоу", сматра редитељ Срдан Голубовић.

Срдан Голубовић (Фото: Јутјуб)

Он такође поручује да је медијска слика страшна, да постоји потпуна медијска контола и мрак.

"Читао сам да у Београду има 16 дневних новина, а да је само једна, Данас, у којој може да се прочита нешто другачије, остало је жута штампа. Ко другачије мисли није добродошао, бојим се да је све горе и горе. Нетолеранција која долази од политичког врха се преноси на све аспекте друштва, на однос према новинарима, однос деце у школи, то је талас који постане особина друштва", рекао је Голубовић.

Ствара се клима да је обележен свако ко је на било који начин другачији, рекао је Голубовић, коментаришући скуп средњошколаца у Лесковцу против наводно најављене Параде поноса у том граду.

"Прајд и геј популација су нешто што је код младих врло екстремно. Све креће из ужасне нетолеранције и непоштовања права човека да буде свој и има своје мишљење. И у опозицији постоји та једна искључивост, ако не кажеш да си за бојкот ти си сарадник Вучића, издајник и то не треба да буде одлика грађанске опције политике, то је супротно основма демократског размишљања. Да се боримо да свако размишља својојм главом и да правимо здраво друштво. Бојим се да нема много наде, али не смемо да је изгубимо. У једном делу људи који не прихватају ово што власт ради постоји апатија, то је најстрашнија ствар, ако изгубимо наду да нешто може да се промени, онда ће број од 40.000 људи који иду бити све већи, биће само њихова земља и оних који само желе да климају главом", додао је он.

Говорећи о новом таласу миграната који је из Турске кренуо према граници Грчке и ЕУ, Голубовић је рекао да је страшно каква се клима направила и да смо раније имали тренутак солидарности према избеглицама.

"Сада је нетолеранција према тим људима које је мука натерала и који имају то право да се крећу и иду где желе", истакао је.

За такозвану "народну патролу" која пресреће мигранте по Београду Голубовић каже да се то дешава оног тренутка када држава не постоји. 

"Мени је страшно то с том патролом, страшно да се нека група људи организује и дели правду. Групе које тако деле правду и желе да они спроводе закон, мени је страшно. То наступа оног тренутка када држава не постоји. Ствари су се промениле, некада смо се хвалили солидарношћу, да смо добре комшије, живели смо у таквом друштву, али више тако не живимо. Нису они срећни што су овде, они би хтели у Немачку, Данску. Не могу да верујем да џрава то не санкционише, та врста ширења страха одговара власти у овом тренутку", каже Голубовић.

Виши суд у Чачку донео је ослобађајуће пресуде за оца и сестру настрадалог радника у војној фабрици "Милан Благојевић - Наменска" у Лучанима, Милована и Миријану Миливојевић, које је приватно тужио директор фабрике због "увреда" које су му нанели у јавним наступима.

"Замислите сцену да људи који су радили с човеком који је погуинуо сачекују испред суда његову породицу, пљују их и вриште против њих, то је толико бизарно и невероватно да кад би ставили у филм неко би рекао то је немогуће. Једна од најстрашнијих вести које сам прочитао, да су људи до те мере изманипулисани због страха да ће изгубити посао, да скандирају том директору, сећам се и приче из Гоше где се обесио радник јер није примао плату и онда га избаце из аутобуса јер није имао карту. Те две приче су ме нарочито узнемириле", поручио је редитељ.

Србија тешка за живот, али доста инспиративна за уметност

Екуменски жири на Филмском фестивалу у Берлину одлучио је да најбољим у програму "Панорама" прогласи филм "Отац" у режији Срдана Голубовића. Филм "Отац" је освојио и Награду публике, која се по 22. пут додељује најбоље оцењеном филму у селекцији "Панорама".   

"Хтео сам да направим нешто што је прича о човеку који налази пут и тражи сопствену правду, оне се не бави етичким питањима, он преживљава, мени је идеја била да сликам друштво и простор, то је универзална ствар, питање обичног човека је свуда слично. Та награда значи пуно за филм из мале земље који се бави темом која није пријатна. То је филм после кога је публика неколико минута нема. Нема срећан крај али има наде, она мора да постоји по питању појединца, али и друштва, кад изгубимо наду не знам шта нам преостаје", рекао је Голубовић.

Каже да је задовољан што може да ради филмове и истиче да је Србија тешка за живот али доста инспиративна за уметност.

Прочитајте ОВДЕ какав је Србија добила ултиматум од САД.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА