Најновије

Ердоган је присилио Русију на уступке или је „лизао чизме Путину“?

САД су отворено најавиле намеру даље дестабилизације Сирије, блокирајући изјаву Већа сигурности Уједињених нација у знак потпоре споразумима Русије и Турске о Идлибу. Америка је задовољна хаосом у којем је могуће некажњено красти ресурсе суверене државе.

Ердоган и Путин (Фото: Риа)

Међутим, занимљива је изјава турског председника Ердогана коју је дао по повратку из Москве у којој спомиње управо САД, што делом потврђује тренутно боље стратешке односе Анкаре с Вашингтоном него с Москвом, што сугерише неуспех споразума о Идлибу и нову ескалацију насиља најдаље до љета ове године.

ЕРДОГАН: Прислио сам Русију на моје услове у Сирији

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган је рекао да је присилио Русију да пристане на турске услове у Сирији, што је камуфлирао у изјаву како је претио Москви америчком интервенцијом. Према турском председнику, Русија је била присиљена прихватити те услове, а у противном би Сједињене Државе интервенисале у Идлибу.

„Турски председник Ердоган затражио је војну помоћ од Сједињених Држава. О томе је говорио након преговора с руским колегом Владимиром Путином. Напоменуо је да је Анкара намеравала тражити војну помоћ од Вашингтона, ако не буде склопљен споразум о примирју. Истовремено, Ердоган још увек очекује да ће америчка страна Турској испоручити противваздушне саставе Патриот. Председник је нагласио да ће Турска користити и руски С-400, успркос приговору САД“, цитирајући Ројтерс извештава руски портал Лента.

Највероватније војну помоћ треба схватити као интервенцију Сједињених Држава у сукобу, јер је Турска претходно од Вашингтона затражила да јој испоручи муницију за потребе турске војске, на што је Пентагон пристао. Међутим, како прецизирају политички проматрачи, такве информације имају мало везе с истином и Ердоган је могао тражити од Вашингтон што хоће, али се САД чврсто држе политике неуплитања у директне оружане сукобе у Сирији, чак и када су у питању били Курди и борбе против терориста „Исламске државе“ на северу земље.

“С обзиром на то какав је диван “савезник” Турска, Вашингтон очигледно не би помогао Анкари. Штавише, Сједињене Државе раније су одбиле испоручити Турској састав противваздушне одбране Патриот, јер је Турска купила руске С-400, а што се тиче употребе америчких авиона у регији, Ердогану је било јасно да будући да Турска није службено у рату са Сиријом, не може тражити никакву војну помоћ с активним учествовањем америчких ваздухопловних, посебно не копнених снага“, примећује аутор чланка на руском порталу.

Идлиб ће опет планути, најкасније до лета

Руски војни стручњак Владимир Јевсејев каже како је Ердоган научио лекцију у Идлибу, али је платио животима турских војника.

Према речима Јевсејева, турски председник Ердоган је схватио да се не сме ослањати на Сједињене Државе, које се никада неће борити за његову земљу.

“Еродоган се томе надао. Гајио је илузију да ће га САД снабдети саставима Патриот. Они се превозе ваздухом и могли су бити испоручени, али се Американци и остале чланице НАТО-а не желе мешати у сукоб у којем је Русија једна од страна”, објашњава стручњак.

Напомиње да Сједињене Државе нису спремне за директан сукоб с Русијом. Зато је Вашингтон покушавао гурнути Турску у ту авантуру.

Сада су САД присиљене помирити се с чињеницом да је Анкара склопила споразум с Москвом, али предвиђа нову ескалацију већ до лета ове године.

“Без обзира на ситуацију, али ако дође до нове рунде сукоба, а највероватније ће се то догодити како се приближавамо лету, Ердоган је јасно схватио да мора постићи договор с Русијом, јер Доналда Трампа неће бити у Идлибу да му помогне“,рекао је Јевсејев.

Но, ако погледамо карту споразума о Идлибу, јасно је да су Сирија и Русија добитници, а Ердоган је привремено успео да замрзне сукоб, без икаквих концесија од стране Дамаска што се тиче ослобођене територије. Штавише, Турска је на себе преузела обвезу деблокаде магистрале М4 и удаљавања терориста шест километара северно и шест јужно од саобраћајнице, чиме би се створио сигурни коридор укупне ширине 12 километара којим би патролирале турско-руске патроле.

Који су онда разлози због којих су САД у Већу безбедности Уједињених нација одбиле да подрже примирје у Идлибу између Турске и Русије, иако му се Европљани нису противили. Штавише због мигрантске кризе су европске вође одахнуле када су чуле вест да је Ердоган пристао на наведене услове и да ће Русија приземљити авионе, а Асад привремено обуставити антитерористичку кампању.

Очито је да су Сједињене Државе очекивале да ће овај сукоб ескалирати и потпуно уништити ситуацијско партнерство Турске с Русијом и Ираном. Али како је Ердоган уступио, партнерство се сачувало.

ТОМ РОГАН: У Москви је Ердоган клечао пред Путином

Можда огорчење Вашингтона овим исходом најбоље описује Том Роган за Вашингтон Егзаминајер, који не штеди речи када треба сасути паљбу по Москви, али му је понашање Ердогана дословно било дегутантно.

„Чак и према стандардима Владимира Путина, који зна осрамотити његове стране колеге, његов апел председнику Ердогану у четвртак је био спектакуларан, али не баш добар за турског председника. Сусревши се с Путином након недавног ваздушног напада у Сирији у којем су погинула 34 турска војника, од Ердогана се очекивало да заузме оштар став према руском вођи. Или барем тврђу линију од његове понизности у прошлости. На крају, Ердоган врло добро зна да је Русија овластила Башара Ал-Асада да изврши напад у којем су му погинули војници. Руси су знали да су његове снаге пре напада биле на месту напада. Путин је одговоран за крвави стратешки контекст и офанзиву осовина Асад-Иран-Русија у Идлибу. Због грубог кршења споразума о прекиду ватре с Турском, офанзива поменуте осовине и њен намерни напад на школе и болнице покренуо је егзодус избеглица на турску територију. Па да, Ердоган је имао добар разлог да игра тврдо у Москви. Уместо тога, одлучио је лизати Путинове чизме“, пише Том Роган.

“Желио бих још једном изразити саучешће због смрти ваших војника у Сирији”, почео је Путин, а да Ердогана није ни погледао у очи. Наставио је свој шоу мрачног хумора и додао: “Ово је врло велика трагедија.” Тада је бивши пуковник КГБ-а изговорио главну лаж. “Нажалост, нико, па ни сиријска војска, нису знали где су”, рекао је Путин и додао „како су страдали и сиријски војници“. Било који вођа с основним осећајем самопоштовања или националне части овде би прекинуо Путина. Као што рекох, Ердоган зна да је Путин знао где су турске снаге. Зна да су ове снаге нападнуте с Путиновим одобрењем. Дакле, Путинове речи биле су увреда за све Турке. Али Ердоган је одговорио немо зурећи у Путина, не нудећи ни назнаку беса. Путин је победио. Изненађујуће, Ердоган је одлучио бити још слабији и успео је. Понудио је изговор и зашто се састанак одржао у Москви, а не у Анкари, иако је он тражио да Путин дође у Турску. Ердоган зна да је састанак одржан у Москви зато што је Путин желио да се види како је Ердоган дошао лично да му ода почаст и затражи компромис. Али уместо да одбије тај сусрет, турски председник је рекао да је прихватио опцију с Москвом само због Путинових уставних промена. Било би смешно да није тако патетично“, наставља амерички новинар.

„Одувек је постојала опасност да ће Ердоган допустити Путину да се поново игра с њим, али то је нешто на што вреди обратити пажњу. Сједињене Државе и други савезници Турске у НАТО-у су били спремни ојачати своје ставове против Путиновог притиска. Координирана економска акција могла би зауставити Асада и присилити Русију да се повуче из Идлиба. Али Ердоган није могао погледати Путина у очи. Суочен с човеком из КГБ-а је попустио. Ататурк се највероватније окреће у гробу“, своје виђење онога што се догодило у Москви износи Роган.

Која вам је верзија ближа истини, она Ердоганова, који је с претњом америчке интервенције у Москви добио што је хтео, или пуна горчине верзија Тома Рогана, који у споразуму види капитулацију „султана слабића“ пред јаким човеком из Кремља.

Прочитајте ОВДЕ   шта се сада дешава у Идлибу.

Извор: logicno. com

 

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА