Најновије

ЕРДОГАНОВ БЛЕФ НИЈЕ ПРОШАО! ЕУ раскринкала турског председника!

Европски комесар за буџет Јоханес Хан сматра да је отварање границе ка ЕУ маневар председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана како би скренуо пажњу са унутрашње-политичких проблема.

Реџеп Тајип Ердоган (Фото: Јутјуб)

"То треба гледати из угла унутрашње политичке ситуације у Турској", подвукао је он.

Казао је да је председник Ердоган суочен са дуго трајућим конфликтом са Курдима, који није решио.

Такође, каже да се ради и о последицама неуспелог пуча из 201., те и о тешкој економској ситуацији, као и геополитичком окружењу, што је све друго осим лако, при чему Турска не може пуно допринети да буде боље.

Уз то, наглашава Хан, партија Ердогана је изгубила на локалним изборима у Истанбулу и Анкари.

"На све то уследио је уобичајени рефлекс - тражи се противник изван земље", европски комесар.

Он је пренео да је 3,2 милијарди евра, од укупно, на основу споразума о избеглицама, договорених шест милијарди већ исплаћено Турској.

"Укупно 4,7 милијарди евра је већ споразумно фиксицано, а свих шест милијарди је испланирано, што значи да се зна на шта треба да буде потрошено", објаснио је Хан.

Рекао је да новац из договора не може једноставно и без услова бити пребачен на турски жиро-рачун, већ мора преко хуманитарних организација, на основу детаљног описа потреба и под стриктном контролом, бити прослеђен.

"Стављамо та средства само тамо на располагање где постоји потреба. У већини случајева се то одбија преко међународних организација. Постоје само две турске организације - Министарство здравља и образовања - са којма имамо сарадњу и добро искуство", додао је он указујући да ЕУ исплаћује тек када се пројекат оконча.

Што се будућих средстава за помоћ избеглицама тиче, поручује, да Турска мора за сваку даљу подршку приказати спремност на сарадњу.

Такође Хан указује да тренутно на турско-грчкој граници готово да нема избеглица из Сирије, и да је већина из Ирана, Авганистана и Пакистана.

Према његовим речима већи део од око 3,6 милиона Сиријаца, који се налазе у Турској, у међувремену су добро интегрисани.

Прочитајте ОВДЕ шта Ердоган планира са Сиријом.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА