Најновије

ПОНИЖЕЊЕ ВЕКА! Нови снимак Ердоганове посете Кремљу показује зашто је Путин мајстор скривених порука (ФОТО/ВИДЕО)

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган се 5. марта састао са руским колегом Владимиром Путином у московском Кремљу.

Ердоган и Путин (Фото: kremlin.ru)

Маратонски састанак је трајао готово шест сати, а на њему је договорен прекид непријатељстава у сиријској провинцији Идлиб, која су ескалирала након погибије 36 турских војника.

За разлику од Ердогана, који без длаке на језику јавно прозива и прети својим противницима, Путин је мајстор за скривене дипломатске поруке. Он малим сигналима својим саговорницима и опонентима ставља на знање шта мисли о њима.

Познат је Путинов састанак са немачком канцеларком Ангелом Меркел у Сочију, када је током тешких преговора око цене гаса руски председник у собу позвао свог црног лабрадора Кони. Меркелова, која има патолошки страх од паса се заледила, на шта јој је Путин са уживањем одговорио: "Не бојте се, не уједа".

Недавно смо писали да је на састанку два председника турска делегација скрушено стајала испод статуе руске императорке Катарине Велике, чију су владавину обележиле величанствене победе над Турцима и припајање Крима.

Руска телевизија "Росија 1" је објавила снимке посете на којима се види како је бледи Ердоган, видно нервозан, принуђен да стоји са целом својом делегацијом и чека да га Путин прими у аудијенцију.

Тек што је сео, врата кабинета руског председника су се отворила и Ердогану је дозвољено да уђе код Путина. Нервоза се оцртавала и на лицу турског министра спољних послова Мевлута Чавушоглуа, који је за разлику од свог председника морао да стоји цео састанак.

Још један детаљ упада у очи. Док су Турци чекали у сенци царице Катарине, на камину између два лидера је постављена скулптура чија је симболика у првом тренутку многима промакла.

Мали бронзани сат-статуа представља величанствену победу руске војске над Турцима 1878. године у Бугарској, када је Османској империји задат одлучујући ударац на Балкану.

Један корисник Твитера је поделио и фотографију на којој се види како су изгледали састанци Путина са другим високим делегацијама, између осталог и са председником Александром Вучићем. Свака делегација је седела поред свог председника, док је у случају Ердоганове посете у фотељи био само он, а остатак свите је стајао као на сахрани.

Подсећамо, иницијални напад сиријске армије на положаје џихадиста 27. фебруара, у којима је погинуло 36 турских војника, је резултирао жестоком разменом ватре између две државе која је трајала недељу дана.

Турци се свим силама труде да зауставе ослобађање провинције Идлиб и да сачувају своју највећу инвестицију на Блиском истоку - џихадистичке формације Хаџат Тахрир ал-Шама и Националне ослободилачке армије.

Ердоган коначно открио шта ће са Сиријом! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Србија данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА