Најновије

ЗАШТИТА ОД КОРОНА ВИРУСА: Ево како да смањите шансе да се заразите од смртоносног вируса, обавезно је придржавати се ових мера

У Србији је потврђен први случај корона вируса. Реч је о мушкарцу из Суботице који се налази у изолацији, а који је недавно дошао из Мађарске.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

Док лекари прате стање првог зараженог пацијента у Србији, препорука свих јесте да је у борби против корона вируса најважније прати руке толико је једноставна, да је чак постала предмет бројних шала на друштвеним мрежама.

Али, иако овај савет заиста делује превише просто, хигијена јесте једна од најбољих мера превенције.

Чистоћа тела, предмета и просторија - све ово подразумева превентивну хигијену - редовно се купајте како бисте спрали потенцијално опасне нечистоће, а такође је препоручљиво дезинфиковање површина у кући. Међутим, из сасвим логичних разлога, најчешће се истиче чистоћа руку.

Прање руку

Прање руку лекари увек наводе као први ниво одбране од вируса, што је посебно важно знати у сезони грипа у Србији, али и корона вируса, који се шири глобално. Ипак, чак свака трећа особа у Србији не пере руке редовно, објаснио је недавно хигијенолог, др Горан Белојевић.

- Анонимне анкете не разликују се много у Србији у свету: свака трећа особа не пере руке после тоалета. Нови подаци показују да се корона вирус преноси и преко дигестивног тракта, односно неопраних руку. Од апсолутне је важности прање руку после тоалета, и пре јела - наглашава др Белојевић.

Он такође инсистира на томе да прање руку мора трајати 30 секунди, и то уз коришћење топле воде.

На питање постоје ли неке "цаке", односно је ли можда бољи течни сапун од обичног, или је ли потребно можда користиит папирне убрусе уместо пешкира, доктор каже да је сваки сапун добар, све док се користи уз топлу воду.

Такође, у домаћинству је потребно мењати пешкир свакога дана.

Маске су некад потребне чак и код куће

- Избегавајте беспотребан боравак у групама, ту се вирус шири незадрживо. Такође, свако ко има температуру требало би да буде свестан да представља опасност за друге и да их заштити од себе, користећи маску. Противепидемијске мере у таквим случајевима требало би применити и у кући, свако од укућана да користи свој прибор, свој пешкир и да носи маску - наводи докрор.

Доктор Белојевић каже и да су обичне хируршке маске свакако боље од некоришћења маске уопште, али и да што је квалитетнија и скупља, то ће заштита коју маска пружа бити већа.

Тако грађани могу у апотекама да потраже "маску против вируса", каже хигијенолог.

Не путујте у подручја жаришта

Надлежни константно апелују на све путнике који пристужу из подручја где су заришта корона вируса, уколико имају симптоме овог вируса, кашаљ и повишена температура, да се јаве телефоном на број 064 8945235 који је отворило Министарство здравља.

Такође, саветују путницима да се суздрже од одласка у подручја интензивне трансимије, али уколико ипак морају да путују, препоручује им се придржавање следећих мера:

Избегавање контакта

* Избегавајте контакте са особама које имају знаке инфекције органа за дисање (кашаљ, кијање, цурење носа, повишена температура);

* Избегавајте масовна окупљања и боравак у простору где се налази велики број особа;

* Појачајте хигијену руку (прање водом и сапуном најмање 20 секунди, или ако то није могуће, коришћење алкохолних гелова за дезинфекцију руку, нарочито након контакта са оболелим особама или боравка у потенцијално угроженом подручју;

* Препоручује се ношење маски пре уста и носа уколико се борави у простору где су масовна окупљања;

* Обавезно је придржавање мера заштите од преношења инфекције код свих особа које осете симптоме инфекције органа за дисање.

* избегавање контакта са живим или мртим дивљим или домаћим животињама.

Биолошко оружје Вухан-400 предвидели су у овој књизи и то 1981. године! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА