Најновије

ОПА БАТО? “Поклон” од 300 милијарди еура за француска предузећа с каматом 0%!?

Коронакриза открива могућности на које нико до сада није смио ни помислити – осим Виктора Орбана, којег је сада надмашио Макрон. Француска је одлучила изаћи у сусрет свим француским предузећима нудећи им 300 милијарди еура с каматом 0%.

Емануел Макрон (Фото: Јутјуб)

У операцију бесплатних (бескаматних) кредита укључене су све француске банке. Све се одвило у неколико дана, бесплатне кредите је већ затражило готово 200.000 предузећа. Банке припремају досије за кредит, а држава јамчи.

Бесплатне кредите могу узети сва активна француска подузећа. Максимална сума новаца коју је могуће добити у облику бесплатног кредита износи 25% прошлогодишњег промета. Ако је предузеће у 2019. години имало 1 милион еура промета, данас може по хитном поступку добити у облику бескаматног кредита 250.000 €.

Време пре него се исплати прва рата кредите износи 12 месеци (грејс период), а након тога предузеће одлучује хоће ли новац вратити за 1 или максимално 5 година.

Француске банке у овом потхвату немају профита, али им држава индиректно спашава клијенте од стечаја. Представници банака моле своје клијенте за стрпљење, јер су претрпане захтевима које морају хитно третирати.

Операција “кредити са каматом 0%” преседан или будуће правило?

Још од 1973. године Француска се одрекла директног финансирања привреде. Те давне године, француске банке су преузеле кредитирање правних и физичких лица, те државе. Данас јавни дуг Француске износи око 2500 милијарди еура, од којих су готово 1600 милијарди камате.

Иако француски медији тврде да се ради о европском преседану, то није потпуна истина. Пре неколико година, на врло сличан начин, мађарски председник Виктор Орбан је финансирао мађарска подузећа.

Ради се програму “Funding for Growthe Sheme, FGS”, када су приватне банке од мађарске Централне банке узимале форинте с каматама 0%, а након тога су имале обвезу кредитирати мала и средња предузећа с максималном каматом до 2,5%.

Програмом ФГС је убризгано 750 милијарди форинти, што је тада представљало око 2,6% БДП-а, а отворена су врата и за 2000 нових милијарди, што је представљало око 7% БДП-а.

Из овога видимо, како је одлука Владе Виктора Орбана 2013. године, преко ноћи омогућила свеж капитал за мала предузећа с врло ниским каматама које су наплаћивале домаће банке.

Францука-Мађарска-ко може боље?

300 милијарди еура представља нешто више од 12% БДП-а Републике Француске. С каматом 0% Француска је направила осетно смелији корак од Мађарске, што је разумљиво због актуелне ситуације.

Сваких нових 15 дана карантина Француску кошта 1,5% БДП-а (37 милијарди еура). Прве пројекције говоре да би јавни дуг могао порасти на 150% БДП-а на крају 2020. године.

Гувернер Француске средње банке је изјавио следеће “Није време за штедњу”.

Чекамо да се коронакриза заврши како бисмо анализирали привредне последице које ће заоиста бити катастрофалне. Данас је све могуће, а још јуче су нам говорили да није.

Прочитајте ОВДЕ   какав нас то пакао тек очекује.

Извор: logicno. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА