Најновије

ОВО ЈОШ НИСТЕ ВИДЕЛИ! КОН ПРВИ ПУТ НАСМЕЈАН ПРЕД СРБИЈОМ: Завршили смо прво полувреме, добро смо, следи...

Предраг Кон, епидемиолог чије речи Србија помно слуша већ 5 недеља, укључио се у јутарњи програм Прве телевизије, а водитељка је одмах на почетку комнстатовала да га је пре неки дан први пут видела са "благим осмехом", што јој је улило наду, а онда се Кон још једном осмехнуо на ову констатацију.

Доктор Предраг Кон (Фото: Јутјуб)

Пета недеља је прошла, што је најбитније, ми смо релативно добро прошли. Почело је са најавом да ће бити наглог успона, али то се и срећом и због мера које смо предузели, није догодило. Имали смо целу недељу заравњање, све скупа и није тако лоше. Прво полувреме смо завршили, пред нама је још 5 недеља, али само једна од тих 5 је тешка. Врло је битно да нам се у тој 1 недељи не догоди грешка, и да нам вирус не уђе међу најосетљивије - каже он.

У шестој недељи не смемо да се опустимо, додаје он.

- После тога вирус губи своју снагу и способност преношења, али и вируленцију, способност да изазове тешку болест, у периоду пред нама се све то гаси и завршава.

Кон је рекао данас да је и даље непознат број људи у Србији који су имуни, односно не показују симптоме КОВИД-19 иако су заражени.

Он је за ТВ Прва рекао да га "не би изненадило" да је 50 одсто заражених нема никакве симптоме, што би била ситуација слична сезонском грипу.

Кон наводи и да се нада да ће се болест повући до лета, када би требало урадити шире истраживање које би указало колико је људи заправо имало КОВИД-19, и додао да је могуће да се тај нови вирус у неком блажем интензитету јавља и током лета или да постане сезонска болест.

"Ако постане (сезонско обољење), можемо већ сада озбиљно да се припремамо за његов повратак. Наравно, сви желимо варијанту да он нестане... али је та опција све мање вероватна", додаје епидемиолог.

Кон је навео и да је и даље непознаница да ли су људи који прележе КОВИД-19 добијају трајни имунитетет, али и подсетио да је први облик вируса САРС наставио да се враћа, што упућује да се слични сценарио може очекивати и за КОВИД-19.

Шта ће испоштовати нишка “Јура” сазнајте ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА