Најновије

"ВИНТОРЕЗ" СТИГАО У СИРИЈУ! Оружје са застражујућом репутацијом је сада окренуто ка Асадовим непријатељима! (ФОТО)

ВСС „Винторез“ је своју застрашујућу репутацију стекао на Кавказу. Пушку карактерише јак метак за масивним зрном калибра 9х39 мм, које има способност да пробије хомогену челичну плочу дебљине 6 мм са раздаљине од 100 метара. Њен највећи квалитет је тајновитост дејства јер производи нису буку.

Руска војска (Фото: mil.ru)

Руске специјалне јединице које учествују у ваздушно-копненој операцији руске војске у Сирији, која за главни циљ има ликвидацију интернационалног тероризма који је извршио агресију на ову државу, користе практично читав арсенал снајперских пушака које производи руска војна индустрија. Каква би ти кампања била да своје способности на делу не покаже и чувени „Винторез“ који се посебно прославио на Кавказу.

Ова пушка је развијена још за време СССР-а. У првом плану се истиче њена ниска бука приликом дејства као и велика пробојност пушчаног метка. Ради се о пушци специјалне намене ВСС (винтовка снайперская специальная) „Винторез“.

За ову пушку је развијен нешто спорији (дозвучни) метак у калибру 9х39 мм, који се зато одликује већом снагом. Ради се о муницији СП-5 и СП-6. Овај последњи модел употребљава масивно зрно од волфрама које има способност да пробије хомогену челичну плочу дебљине 6 мм са раздаљине од 100 метара.

Без обзира на то што дозвучни метак има ограничен ефективни домет (негде до 400 метара), ове снајперске пушке су веома употребљиве приликом извођења специјалних извиђачких мисија или посебно, у ноћним операцијама. Том приликом панцирни метак са челичним језгром који је посебно конструисан за ово оружје, омогућава пробијање балистичке заштите.

Што се тиче њених техничко-тактичких карактеристика, ова пушка испуњава два веома важна услова:

има способност да неутралишу мету која је заштићена балистичком заштитом,

приликом дејства производи веома ниску буку

На бази основне верзије ВВС „Винторез“ направљена је њена модификација „Винторез-М“. Ово оружје се користи у специјалним операцијама које изводе различити специјалистички тимови: јуришни, противтерористички, извиђачки и диверзантски састави. Она се не може упоредити са снајперским пушкама великог калибра које могу да погоде мету величине човека на даљинама 2,000+ метара, и да при томе пробију заклон иза којег се налази мета. Међутим, у осетљивим операцијам,а где је важно прикривено приближавање мети, њена брза и тиха ликвидација, и потом брзо напуштање положаја и места збивања, ВСС „Винторез-М“ нема премца. 

Где сиријска војска шаље појачање сазнајте ОВДЕ.

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА