Најновије

ФРАНЦУСКИ ПРЕДСЕДНИК СЕ БОРИ НА ТРИ ФРОНТА: Макрон води рат са вирусом, али и за политички опстанак!

Француски председник Емануел Макрон продужава мере против корона вируса у до 11. маја, рекавши да је постигнут напредак, али да битка још није добијена.

Емануел Макрон (Фото: Јутјуб)

Он тренутно води, како је сам рекао "рат" са короном, али се истовремено бори не само да сачува фотељу, већ и да оствари своју визију о Европској унији.

Откад је први случај корона вируса откривен у Француској 24. јануара, Макрон и његов тим били су у сталној трци с временом, били у заостатку и правили грешке на сваком кораку, морали су да донесу критичне одлуке са непотпуним одацима о вирусу који ни водећи светски научници још не разумеју потпуно.

Наводи се да Макрон покушава да жонглира са три различите улоге - команданта, комуникатора и главног мултилатералисте. Улози су посебно велики за 42-годишњака, који никада није био изабран на некој функцији пре него што је постао француски председник пре мање од три године.

Као и други национални лидери, и Макрон се бори да спаси животе и спречи економску депресију. Али он се такође бори за опстанак своје политичке визије, изграђене на европским интеграцијама и међународној сарадњи. Његову визију је довела у питање дубока подела унутар ЕУ.

У француском јединственом централизованом председничком систему, Макрон је онај од кога све зависи. Три пута се од почетка кризе обратио нацији привукавши рекордну телевизијску публику од 35 милиона својим првим говором.

У свом најснажнијем обраћању, он је француском народу више пута рекао да је „у рату“. Поново им се се обратио у понедељак увече, како би говорио о следећој фази борбе.

- Када ћемо моћи да се вратимо нормалном животу? Волео бих да могу да вам одговорим. Али да будем искрен, морам вам понизно рећи да немамо дефинитивне одговоре - рекао је он, преноси АФП.

Макрон је најавио тада да ће мере закључавања морати да се наставе. Он је рекао да ће се школе и продавнице постепено поново отварати након 11. маја. Али ресторани, хотели, кафићи и биоскопи морали би дуже да остану затворени, додао је. Међународни доласци из неевропских земаља остаће забрањени до даљњег.

Председник Француске је затражио од најостељивијих група грађана да остану изоловани.

Макрон је оценио да је мањина Француза била изложена новом корна вирусу и да је нација још далеко од колективног имунитета.

- Најбољи пут за излазак из ове епидемије је вакцина. То је насигурнији начин, иако ћемо до његове реализације сачекати још неколико месеци - рекао је Макрон.

Он је још једном позвао на више солидарности у Европи и указао да нико сам не може да победи у овој борби.

Иако је Макрон преузео улогу командујућег генерала, он је такође неговао и више тимски приступ вођству него у другим временима свог председавања.

У овом "рату" до сада Макрон и његове трупе већ су претрпели значајне поразе. Оптужени су да подривају корисност маски за лице и тестове за корона вирус, јер су знали да Француска не поседује довољно количину тих предмета. Макрон је такође инсистирао са одржавањем првог круга локалних избора средином марта, пре него што је морао да откаже други круг, јер су мере социјалног дистанцирања постале пооштрене. А његова позната вештина комуникатора понекад га је напуштала, што је водило у конфузију.

Али председник је до сада освојио високу оцену француске јавности за своје вођство у кризи - иако је целокупно управљање државом у време пандемије изазвало критике. Његов рејтинг се попео на највиши ниво у две године, чак и пошто већина Француза каже да мисли да је влада сакрила информације и да није комуницирала јасно у вези са ситуацијом.

Ипак, упркос скоро 9.000 смртних случајева повезаних са корона вирусом у болницама и готово 5.000 у домовима за бригу о старима, Француска је успела да успори свакодневни пораст смртних случајева и уопште задржи и број критично оболелих на одељењима интензивне неге на нивоима којима болнице могу да управљају.

Његов систем социјалне заштите и добро успостављена шема обављања посла са скраћеним радним временом и која спречава већа отпуштања, такође су помогли сузбијању неких економских тешкоћа.

Иако се боре против вируса, Макрон и његов тим такође покушавају унапред да размишљају о ономе што следи.

- Прилично смо опседнути оним што ће се дешавати после кризе, укључујући и на европском нивоу. Нико не зна како ће изгледати дан после. Али нећемо се вратити старим начинима, неће ствари бити онакве какве су биле, то би било нереално - рекао је један високи званичник "Јелисејске палате" за "Политико".

У Европи, Макрон види и опасност и прилику. Опасност је да би и Европска унија могла да се сруши, посебно ако земље које су најтеже погођене кризом, попут Италије и Шпаније, не сматрају да им је ЕУ учинила довољно да им помогне.

- Ово питање солидарности није нека мала потешкоћа, оно је услов опстанка европског пројекта након свега - рекао је високи званичник.

Али Макрон такође види прилику за борбу за промене на европском нивоу - од ближе економске интеграције до већих овлашћења ЕУ у погледу здравствене политике.

- Веома је фокусиран на то да Французи не одбаце Европу као ентитет који није био у стању да заштити њих и Европљане - рекао је Стефане Сежурне, бивши кључни помоћник Макрона и садашњи европарламентарац.

Како је рекао, Французима је потребан доказ да је ЕУ корисна и да може бити корисна и након одговора на кризу и приликом економског опоравка.

Макрон је изјавио да је обезбедио подршку три од пет сталних чланица Савета безбедности УН за иницијативу светске организације о проглашењу прекида ватре и непријатељстава у целом свету зарад ефикасније борбе против пандемије корона вируса, извештава Ројтерс.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш апеловао је још 23. марта на све земље света да прогласе глобално примирје и упозорио да је у земљама у којима бесни рат урушен здравствени систем и да нема довољно здравствених радника.

Француски председник Макрон изјавио је да су му председници Кине Си Ђипинг, САД Доналд Трамп и премијер Велике Британије Борис Џонсон обећали да ће подржати ову иницијативу. Макрон је изјавио да се нада да ће у наредним сатима и руски председник Владимир Путин готово сигурно прихватити инцијативу о глобалном прекиду ватре.

На европској сцени Макрон и његов тим су настојали да играју централну улогу, позивајући на блиску сарадњу широм континента након што су земље затвориле границе, увеле забране извоза и предузеле друге једностране мере када је свет напала пандемија.

У вези са кључним проблемом европског економског одговора на корона вирус, Макронова влада настојала је да изгради мост у све брже растућем спору између севера и југа, који је поново отворио дубоке ране од дужничке кризе еврозоне.

Макрон је потписао писмо заједно са лидерима осам других земаља, укључујући Италију и Шпанију, позивајуц́и на заједнички економски одговор ЕУ и садржи специфично позивање на заједничке дужничке инструменте, чему се Немачка, Холандија и друге противе.

Међутим, у писмо није коришћена фраза "корона обвезнице" - јер су њих одбациле северне земље. На састанку министара финансија еврозоне почетком прошле недеље, француски минситар Бруно Ле Мер и његов немачки колега Олаф Шолц координисали су своје ставове.

А када рат буде готов, Макронов камп наставиће да ради на томе да утиче на ЕУ да повећа финансијску солидарност, да се издваја више овлашћења за здравствену политику и добије више новца за буџет блока.

Француски председник Емануел Макрон продужава мере против корона вируса у до 11. маја, рекавши да је постигнут напредак, али да битка још није добијена.

Проверите све биолошке лабораторије на свету, ту је прави одговор! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА