Најновије

ДВЕ ФАРМАЦЕУТСКЕ КУЋЕ НАЈАВИЛЕ ВАКЦИНУ ЗА КОВИД-19: Открили и када ће бити доступна!

Очекује се да ће вакцина за КОВИД-19, коју развијају две велике светске фармацеутске компаније, ући у фазу клиничких испитивања у другој половини 2020. године, и уколико исход буде позитиван, биће доступна у другој половини 2021.

Коронавирус (Фото: pixabay. com)

Фармацеутске куће ГСК и Санофи потписале су писмо о намерама о сарадњи на развоју ађувантне вакцине за КОВИД-19, користећи иновативне технологије обе компаније како би се помогло у решавању владајуће пандемије.

С обзиром на изузетно велике хуманитарне и финансијске изазове пандемије, обе компаније верују да је глобални приступ вакцинама против КОВИД-19 приоритет и залажу се да се свака вакцина које се развије кроз заједничку сарадњу буде пођеднако доступна у свим земљама на свету.

Комбинација антигена на бази протеина заједно с ађувансом користи се у бројним доступним вакцинама. Ађуванс (помоћно средство) додаје се одређеним вакцинама како би се појачао имунолошки одговор, а показало се и да ствара јачи и дуготрајнији имунитет против инфекција. Такође, може побољшати вероватноћу испоруке ефикасне вакцине која се може произвести у великом броју.

- Док се свет суочава са глобалном здравственом кризом до сада невиђених размера, јасно је да ни једна компанија не може одговорити самостално на све изазове. Због тога Санофи наставља да допуњује своју стручност и ресурсе у сарадњи са колегама из ГСК, у циљу стварања и снадбевања довољне количине вакцина које ће помоћи у заустављању овог вируса - наводи у саопштењу компанија Пол Хадсон, извршни директор Санофија.

Ова сарадња представља удружење два највећа светска произвођача вакцина, а Ема Велмзли, извршни директор ГСК-а, напомиње да "комбинујући наша знања и технологију, верујемо да можемо да помогнемо да се развој вакцина убрза, те на тај начин заштити што већи број људи од КОВИД-19".

Према Санофијевим ранијим најавама, развој рекомбинантне КОВИД-19 вакцине подржан је кроз финансирање и сарадњу са Биомедицинским телом за напредна истраживања и развој (БАРДА) у САД-у. Компаније планирају разговоре о финансијској подршци и са другим владама и глобалним институцијама, приоритизирајући глобални приступ.

- Стратешка сарадња између лидера произвођача вакцина је неопходна због што брже доступности вакцине против коронавируса. Развој прилагођене рекомбинантне вакцине за КОВИД-19 има потенцијал да смањи потребне дозе вакцине како би она била доступна што већем броју људи у циљу окончања пандемије - каже директор БАРДА-е, др. сц. Рик А. Брајт.

Санофи ће допринети својим С-протеин КОВИД-19 антигеном који се базира на технологији рекомбинантне ДНК. Наведеном технологијом произведено је одговарајуће генетско подударање са протеинима који се налазе на површини вируса. ДНК секвенца која кодира овај антиген комбинована је у ДНК платформу експресије бакуловируса, што је основа Санофијевог лиценцираног рекомбинантног производа против грипа у САД-у.

ГСК ће допринети развоју вакцине својом већ доказаном пандемијском ађувантном технологијом. Примена ађуванса је од посебне важности у пандемијској ситуацији јер може смањити количину антигена потребну по дози, чиме се омогућава производња знатно већег броја доза вакцина и доступност вакцине већем броју људи.

Финализирање коначних услова сарадње очекује се у наредних неколико недеља.

Прочитајте ОВДЕ   зашто је Трамп “откачио” СЗО?

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА