Најновије

Власт је саботирала обележавање Васкрса, дивљачким полицијским часом

Требало је Предраг Кон да се држи приступа са почетка ванредног стања. Негде крајем марта, кад је упитан на конференцији за медије у вези причешћивања као евентуалног преносиоца заразе, Кон је рекао да му је ”тешко” да говори о томе, при томе приметивши да је причешће у хришћанству ”изузетно значајно”.

Павић (Фото: Хелм Каст)

Пише: Александар Павић

Не само аутору ових редова се тада учинило да је Кон поступио мудро. Ем је бар дозволио да се ”никад неће постићи сагласност” око инфективног потенцијала причешћивања – мада је и ту, као што ће се видети, био у најмању руку необавештен –  ем је дискретно ставио до знања да не би било умесно да се уплиће у верско питање вере којој не припада.

А онда, свега неке три седмице касније, Кон све то руши и ипак се уплиће, јавно јадикујући како га је ”дубоко погодила” молба Светог Синода СПЦ да се верницима омогући присуство Васкршњој литургији, па чак и износећи ”дубоко уверење” да се људи неће одазвати позиву да дођу на Васкршњу литургију.

Ово је цинични безобразлук. Не само зато што нико никад није доказао да се преко Светог Причешћа може преносити зараза. Напротив, постоје врло озбиљне студије, попут оне коју је организовао амерички Центар за контролу и спречавање болести – иначе америчка федерална агенција – да је ”ризик преношења инфективних болести преко заједничке чаше за причешћивање врло мали”, као и да људи који се причешћују чак и једном дневно немају већи ризик од заразе од оних који се уопште не причешћују, па чак ни од оних који уопште не иду у цркву. Ако Кон не зна за ово – зашто не зна? Ако зна – зашто крије?

Безобразлук је и то што Кон овакав зилотизам није показао када је требало коментарисати пратњу која је, мимо прописаних мера растојања, пратила главног овлашћеногдистрибутера респиратора у Србији док је исте лично разносио по Нишу. Кон је тада дословце изјавио да ће оно што о томе мисли ”задржати за себе”. Дакле, озваничио је двојне стандарде. Неко може да разноси респираторе уз пратњу гомиле која не држи прописано растојање, а верници не могу да иду на Васкршњу литургију, макар били и савршено дисциплиновани. Па после нека се нико не чуди експлозији гневних реакција по интернету.

Конов безобразлук се огледа и у томе што су његове претходне прогнозе, почев од оних везаних за свињски грип 2009. па до оних везаних за Ковид-19, већином биле погрешне – а уз то су државу и пореске обвезнике, поготово када је реч о баченим вакцинама за свињски грип, папрено коштале. Одакле, онда таква ароганција, без покрића? Па очигледно услед ”снажне подршке власти” коју Конужива.
А власт јеједноставно саботиралаобележавање Васкрса, дивљачким полицијским часом од 84 сата. После ког ће, како се најављује, мере (наравно) почети да попуштају.

Има ли иког толико наивног да верује да је смртна опасност ићи на богослужење на Велику Суботу, Васкрс и Светли Понедељак, али не и на Велики Петак или Светли Уторак? Или ко не види да су гужве у продавницама и редови уопште уочи сваког вишедневног полицијског часа значајно већи од оних на било којој литургији?

Сигурно је и да многима није промакла симболика, да парафразирамо, најсмешнијег лажног месије у историји света, који је на Цвети, пошто је претходно онемогућио вернике да прославе Христов улазак у Јерусалим, самог себе понудио преко ТВ предајника, у време литургије верних.

У том контексту,могу ли се осуђивати они који примећују како је истиименовао на место премијера лезбејку која ни по чему не одражава репрезентативне квалитете српске жене, већ им је сушта супротност? И како се, управо у време Страсне Седмице, тај Трилатерални/УСАИД/Билдерберг пројекат дрзнуо да се постави изнад Цркве, па чак и назове ”популистичким” укидање полицијског часа за Васкрс?До каквог закључка могу да дођу они који су револтирани претходним и/или текућим пактирањима или сарадњом са Блером, млађим Сорошем, Шредером, Клинтоновима, Микијем Ракићем, Динкићем, или ким год још?

После хвалоспева Мурату, инсинуирања да су српске младиће у кафићу ”Панда” убили не шиптарски терористи већ Срби, пропагирања протестантизма, идолопоклонства према Ангели Меркел и Немцима уопште, прављења тврде границе између Косова и Метохије и остатка Србије и укидања институција државе на КиМ, нуђења ”разграничења” Србије са самом собом шиптарскомнарко-картелу и његовим спонзорима –како не бити у најмању руку подозрив према поступцима, речима и мотивима власти у вези највећег хришћанског празника, Васкрсења Господа Исуса Христа? Јер, по плодовима се свако познаје. Или, савременијим речником речено – пише се резултат.

Гувернер Флориде је, усред пандемије, уврстио цркве међу ”есенцијалне” службе, додавши да мисли”да ће богослужење у оваквим временима бити веома важно за људе, посебно када су тешке околоности и то учините како треба”. Дакле, што би рекли Американци, кад постоји воља, постоји и начин.

Ко има очи да види иуши да чује…

Србија почела да производи кључни лек против короне! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА