Најновије

ИЗ НАРОДНЕ БАНКЕ СРБИЈЕ ПРОЧУЈУ: Није реч о ограничењу него о новој могућности! Ко може и колико новца да подигне са свог рачуна!

Више пута објашњавано је најстаријим суграђанима како могу да подигну пензију, или новац са рачуна и ко то може да уради уместо њих. Појашњавамо због чега је износ ограничен на 80.000 динара. Вицегувернерка Драгана Станић рекла је да није реч о ограничењу него о новој могућности. С обзиром да је реч о једној релаксиранијој процедури, било је потребно да се уведе из безбедносних разлога и одређени лимит на износ, истакла је Станићева.

Банкомат (Фото: Pixabay)

Народна банка Србије одлучила је да олакша исплате новца са динарских и девизних рачуна грађанима животне доби 65 и више година током трајања забране кретања на јавим местима, тако што ће, уз једнократно овлашћење које не мора да буде оверено, моћи да им се исплати у једној банци највише до 80.000 динара, како би се умањио ризик од превара.

Гостујући у Јутарњем дневнику, вицегувернер Народне банке Србије Драгана Станић рекла је да није реч о ограничењу већ о томе да је сада лицима старијим од 65 година дата нова могућност коју у редовним околностима нема нико.

"Дакле, ви када у редовнима околностима желите да овластите неког да располаже средствима са вашег рачуна, ви ћете отићи у банку са тим лицем и уз присуство службеника банке и личним докуметима једног и другог лица дати овашћење том лицу за располагање средствима са вашег рачуна или ћете отићи код јавног бележника и тамо уз оверено пуномоћје овластити то лице да може да подиже новац са вашег рачуна", рекла је Станићева.

Према њеним речима, сада је урађено то да би се грађанима старијим од 65 година омогућило да на врло једноставан начин дођу до свог новца и располажу њиме.

НБС је пре два дана прописала инструкцију којом је банкама наложено да морају тим лицима омогућити два врло једноставна поступка.

Први поступак је давање једнократног овлашћења - оно је прописано као прилог у самој инструкцији.

Грађани не морају да користе тај образац, исто тако могу да користе образац који је банка у ту сврху припремила, али не морају ни тај образац уколико не желе. Каже да је то билоједно од честих питања.

"Трећа и најчешћа опција могу код куће својеручно по узору на тај образац да сачине код куће овлашћења да наведу своје личне податке, кога овлашћују, до ког износа да подигне новчана средства и да на такав начин са читко написаним овлашћењем то лице дође у банку са личним документима и самог овластиоца и пуномоћника и да у банци подигне новац", каже Станићева.

Сматра да је процедура врло једноставна и самим тим носи одређене ризике. Како би се еветнуални ризик од могућих злоупотреба свео на минимум, поред пензије омогућено је да се са текућих, девизних, штедних рачуна подигне месечно на овај начин и до 80.000 динара, објаснила је она.

Вицегувернер Народне банке Србије Драгана Станић (Фото: Јутјуб)

Није реч о ограничењу већ о новој могућности 

Није реч о ограничењу него о новој могућности, а с обзиром да је реч о једној релаксиранијој процедури, због тога је било потребно да се уведе из безбедносних разлога и одређени лимит на износ, указује вицегувернерка.

Према њеним речима, врло важан претходни корак је да корисник позове банку, да се определи да каже - желим да новац подигнем или путем овлашћења или путем доставе на кућну адресу - банка након тога има обавезу да позове корисника путем комуникационог канала, телефона који је остављен код ње приликом отварања рачуна, да провери да ли је реч о том лицу и након тога банка креће у даље поступке. 

Говорећи о томе како тече достава на кућну адресу, Станићева каже да је у почетку било малих недоумица али је врло брзо тај поступак установљен и ствари се одбијају несметано.

Говорећи о замеркама клијената, Станићева каже да се банке неће оглушити о инструкцију НБС.

Истиче да је било је питања која су решене овом инструкцијом. "Прва инструкција се односила само на исплату пензија, овај додатни износ до 80.000 динара је нешто додатно - и сва та питања су решена", рекла је Станићева. 

О реиздавању картица 

Вицегувернерка каже да је решено и питање реиздавања картица, тако да сада и лица испод 65 година могу по истој овој процедури да добију нову картицу.

"Уколико банка лице не позове, не достави му на кућну адресу путем препоручене пошиљке реиздату картицу, она је у обавези да позове корисника и да га пита да ли жели да му се картица достави на кућну адресу путем пошиљке или ће неког да овласти да дође у банку и узме картицу и пин", рекла је вицегувернерка.

Код реиздавања, овај поступак се односи и на лица испод 65 година, напомиње Станићева и додаје да та лица не морају да изађу из куће уколико желе да неко то обави уместо њих а може да им се достави и на кућу.

"Износ од 80.000 динара се никако не односи на подизање новца са банкомата", закључила је Станићева.

Шта ће се дешавати са евром и које гране привреде ће бити мање погођене сазнајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА