Најновије

100 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА ЗА СТАРТ: Дума ратификовала оснивање БРИКС банке

МОСКВА - Руска Државна дума је јуче ратификовала споразум о оснивању Банке за развој земаља БРИКС-а (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужноафричка република).
Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужноафричка Република (Фото: russiancouncil.ru)

Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужноафричка Република (Фото: russiancouncil.ru)

Банка ће постати једна од највећих мултилатералних развојних институција са капиталом од 100 милијарди долара. Основана је за финансирање инфраструктурних пројеката у земљама БРИКС-а и земљама у развоју. Споразум о оснивању БРИКС банке је потписан у јуну 2014. године у бразилском граду Форталеза. Неки медији указују да ће она практично бити конкурент Светској банци и Међународном монетарном фонду.
Прочитајте још:
У руском федералном буџету за ову годину већ су укључена средства која земља треба да унесе у капитал банке. Претпоставља се да ће Русија у оснивачки капитал унети две милијарде долара током седам година. Током лета у Уфи ће се одржати први састанак савета директора банке БРИКС, на ком ће бити одлучено о кандидатури председника и заменика председника банке. У складу са договором о оснивању банке, први председник управног одбор требало би да буде представник Русије, први председник савета директора - представник Бразила, а први председник - представник Индије. Како је телевизији Росија 24 рекао заменик министра финансија Русије Сергеј Сторчак, први председник управног одбора банке БРИКС биће актуелни министар финансија Антон Силуанов. Он је раније рекао да ће Банка за развој БРИКС-а почети да функционише крајем 2015. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА