Најновије

ДЕТАЉНО УПУСТВО: Ко ће први добити 100 евра од државе, а ко мора да зове телефоном

Већ прве недеље маја креће исплата минималаца, а усваја се и уредба о 100 евра сваком грађанину Србије, рекао је министар финансија Синиша Мали.

Синиша Мали (Фото: Јутјуб)

Он је, гостујући на ТВ Пинк рекао да ће се аутоматски свим пензионерима и свима који примају социјалну помоћ бити уплаћено по 100 евра. И то од 15. маја, док ће остали грађани од тог датума имати могућност да се пријаве телефоном или путем портала Управе за трезор.

- Почињемо од 15. маја, а онда ћемо преосталим пунолетним грађанима дати могућност да се пријаве да ли желе 100 евра - рекао је Мали.

Додао је да ће се то потврђивати телефоном, јер је претходних дана чуо да многи не желе ту помоћ.

- С обзиром на то да су неки негодовали зашто новац иде свима, одлучили смо се за ову промену, тако да позивамо грађане да се пријављују од средине маја - рекао је он.

Додатно, 4. мај је дан када се завршавају пријаве предузећа за минималне зараде. Одмах после тога следи исплата. 

- Прве недеље маја исплата минималца, 15. маја исплата 100 евра прво пензионерима, а онда и осталима који се јаве - рекао је Мали.

Мали је истакао да је "Србија гледала да се бори за свако радно место и да помогне малим предузећима којима је помоћ потребна". Додао је да је Србија у временском периоду од 12 дана изашла са мерама подршке привреди и то са 600,8 милијарди динара, што је половина нашег годишњег буџета.

"Хвала лепо, али не"

- Само шест земаља изашло са таквим великим мерама, само САД, Кина, Француска, Немачка, Велика Британија можда још нека земља и Србија - рекао је он.

Према његовим речима, држава је због економске снаге могла да преузме терет кризе.

Мали је подсетио да Србији није у овом тренутку потребна помоћ из пакета Европске комисије, која иде преко ММФ, и да је реч о позајмицама, а не о помоћи.

- Имамо стабилне финансије. Јасан извор финансирања мера и трошкове које имамо. У овом тренутку нам не треба. Разговарамо о другим кредитима, о инвестиционим, али ово не. Србија није у тој групи земаља која је у проблему са платним билансом. Хвала лепо, то нас не интересује - рекао је Мали и истакао да се Србија за то није ни пријавила.

Новац већ улази у привреду

Мали је подсетио да је на располагању 2 милијарде евра предузећима за које држава гарантује.

- Каматна стопа 1 одсто у динарима. Та мера се већ имплементира. Већ се јавило 25 предузећа. Новац већ улази у привреду - рекао је Мали.

Он је истакао да у томе учествују све пословне банке, и да је њима у интересу да што више кредита одобре.

Најавио је и ребаланс буџета.

Ваучери

- Већ сутра у ребалансу буџета издвајамо 2 миљарде динара за 400.000 нових ваучера грађанима Србије од 5.000 динара да лето проведу у Србији - рекао је Мали.

- Вучери су до сада су били мера социјалне политике - рекао је власник Моне Томислав Момировић. Он је додао да је сада потребно релаксирати ту политику ваучера јер је то прилика да се награде људи који су били "на првој линији фронта".

Он је одговарајући на питање када планира отварање својих хотела, рекао да прати инструкције и препоруке.

- Чак и када се отвори, то неће бити у потпуности. Рачунамо на то и припремамо се  - рекао је он.

Љубисав Орбовић из Савеза самосталних синдиката Србије рекао је да је то добра мера као и то што се у овом тренутку говори о турзиму.

- То значи да људи имају посао и да могу да размишљају да путују и да иду на одмор - рекао је он.

Иран даје Турској ултиматум. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА