Најновије

АПОКАЛИПСА У ЊУЈОРКУ: "Људи падају као муве! Ни 11. септембар не може да се упореди са овим" (ВИДЕО)

Вирус корона је изазвао тектонске промене у граду који никада не спава, а Њујорчани из дана у дан постају све свеснији да ће епидемија оставити велик траг у њиховој заједници. Један пензионер пожалио се како су му од Ковида-19 недавно оболели бивша супруга као и да су од корона вируса преминула три његова пријатеља. Млада песникиња из Квинса пак недавно је сазнала да су болесни родитељи њених пријатеља, један је на респиратору.

У Њујорку камионима односе преминуле (Фото: Јутјуб)

Кјутина Парсон из Бронкса, поносна мајка, сестра и тетка казала је како јој се чини да су срећни породични тренуци цео век иза ње.

- Мој нећак има 28 година и Ковид-19. И његова девојка такође - испричала је.

Ни њен син није поштеђен опаке болести. Њен 18-годишњи син Маркус који се налази код рођака у Јужној Каролини има симптоме - суви кашаљ и високу температуру.

Расте број мртвих

Њујорчани су беспомоћни пред страхом од корона вируса који се брзо и свирепо проширио по читавој вишемилионској метрополи. Тренутно се број мртвих пење према 1.500 па готово свако познаје неког ко је заражен или преминуо - колегу, гимназијског пријатеља или нечијег родитеља, свештеника, старијег комшију са горњег спрата, мајку, оца…

До четвртка је потврђено 51.809 случајева заразе, док су од Ковида-19 преминуле 1374 особе. У стварности, ситуација је пуно гора, а стручњаци упозоравају да би бројка могла бити и до десет пута већа што значи да у граду има око пола милиона заражених. Да ствар буде гора, епидемиолози сматрају да ће врхунац кривуље бити достигнут тек за неколико недеља.

Новонастала ситуација из темеља је изменила животе око осам милиона Њујорчана. Невидљиви непријатељ на почетку им се чинио далеким и апстрактним, нечим што се догађа неком другом и негде далеко. Његов долазак у град најавио је готово константни звук сирене хитне помоћи који пара тишину града замрзнутог у времену.

Откако се појавио корона вирус, време се у граду почело рачунати у недељама. Прошла је тако већ недеља када су затворени ресторани, недеља затварања школа и трговина, а тренутно протиче недеља у којој грађани Велике јабуке почињу осећати разорну снагу вируса који незаустављиво хара градом.

- Вирус није брига колико сте паметни, богати, моћни, стари или млади - казао је гувернер Њујорка Ендру Куомо.

Став заједнице према корона вирусу у десетак дана окренуо се за 180 степени.

- У почетку су нам говорили да су угрожене категорије стари и они слабијег имунитета. Сада сви умиру као муве - казала је М. Марбела (27), песникиња из Квинса.

Брзина ширења епидемије многима се чини нестварном. Неко ко је пре месец дана уживао у вечери у ресторану на Менхетну пре представе на Бродвеју данас је или потенцијално заражен или жали за преминулим чланом породице. С овом ситуацијом ништа није упоредиво. На пример, трагедија 11. септембра догодила се у самом једном ужасном дану.

Неки епидемију упоређују с Другим светским ратом или шпанским грипом, а неки иду и корак даље.

- Ово је као црна куга која је харала Енглеском у 14. веку - казао је Макс Дебарос (67) из Бруклина.

Чини се да је претња свуда

Разлика је у томе што куга овај пут не хара само улицама већ и екранима, друштвеним мрежама на којима стари пријатељи и пријатељи пријатеља објављују тужне вести о преминулима. Чини се да је претња свда.

- Сваки дан на друштвеним мрежама видимо неку нову објаву о мртвима - каже Аудри Кардвел (30) из Квинса која је, признаје, у почетку била скептична те мислила да се непотребно ствара паника. Данас пак тражи начин да изађе на крај са страхом и анксиозношћу кроз медитацију и дугачке шетње с псом. Почела је, каже, и пазити да не претерује са читањем лоших вести на Фејсбуку и Твитеру.

И многи други налазе начине како да се носе с кризом. Аурелио Агуилар (36) свакодневно пије напитак од ђумбира, лимуна и лука, бакин рецепт за јачање имунитета. Његов вршњак Аидан Слипер свуда са собом носи коктел воде и избељивача којим дезинфикује сваку кваку коју додирне.

Глен Харис из Квинса прославио је свој 54. рођендан с 20-ак пријатеља из читавог САД-а на видеоплатформи Зум. Истовремено, Андy Ароyо (35) припрема се на најгори сценаријо и говори о пиштољу који је набавио када је град 2013. погодио ураган Сандy.

- Можда сам параноичан, но не можемо тачно предвидети како ће се људи понашати када буду суочени с највећим очајем. Морам се побринути да моји најмилији буду сигурни.

Американци широм земље суочавају се са страхом од заразе. Недавна анкета спроведена на узорку од 1.505 грађана широм САД-а показује да је чак 13 одсто испитаника заражено или познаје неког ко је оболео од Ковида-19, а њих око 60 посто страхује да ће се и сами заразити.

Страх од кашља

Корона вирус био је апстрактан појам и за Кет Харпер (59) из Бронкса све док није сазнала да је зараза стигла у породичну цркву. Након тога, њена сестра је почела кашљати. Тест је показао да је позитивна на Цовид-19 па је пре неколико дана пребачена у медицински центар Монтефиоре.

- Страховала сам да је више никада нећу видети - казала је она те додала да ју је свакодневно звала, но да у већини случајева због тешких симптома није могла разговарати с њом.

Слично пролази и пензионер Ангело Алтсон (60).

- Многе мени блиске особе имају корона вирус. Моја бивша жена. Моја ћерка. Мој пријатељ из Джорџије с којим сам одрастао недавно је преминуо, као и још двојица мојих пријатеља из детињства - рекао је он.

Након пензионисања преселио се у Пенсилванију, али недавно се вратио у Њујорк због смрти посинка која није повезана с епидемијом. Сада покушава изаћи из заразом опустошеног града.

Дион Фариа (44) био је љут када је због корона вируса био присиљен затворити свој клуб у улици Пацифик. Данас када на Фејсбуку прати како пријатељи његових пријатеља оболевају и умиру те видеоснимке тела која укрцавају у хладњаче паркиране испред болница, размишља о времену које долази када све ово прође.

- Једног дана поновно ћу отворити врата клуба. И наставићемо да живимо.

Прочитајте ОВДЕ какав хорор влада у САД због епидемије короне.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА