Најновије

ОПРЕЗ! МЕЂУ НАМА СУ ТЕМПИРАНЕ БОМБЕ КОЈЕ ШИРЕ ЗАРАЗУ: Епидемиолози откривају када је корона најопаснија и зашто!

Заменица директора Института "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да је коронавирус најопаснији на почетку и на крају инкубационог периода, јер оболели не мора да има симптоме Ковид 19, а може лако да зарази друге.

Заменица директора Института "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић (Фото: Јутјуб)

Код ове инфекције човек је најопаснији пред крај инкубационог периода и на почетку, јер тада не испољава никакве симптоме, али може да зарази друге. Ту особу можемо да посматрамо као темпирану бомбу, која несвесно шири заразу - рекла је Кисић Тепавчевич у емисији Око на РТС.

Због тога не треба да будемо себични, већ сви треба да се понашамо као потенцијални носиоци вируса.

- Када би овог момента сви поштовали мере социјалног дистанцирања, са теоретског аспекта и истека инкубационог периода, имали бисмо нула оболелих. Резултате ових пооштрених мера видећемо за две недеље. Ово социјално дистанцирање није емотивно дистанцирање, баш напротив, ово је улагање у здравље наше популације како бисмо што пре изашли из овакве ситуације - додала је Кисић Тепавчевић.

У петак је забележен најгори дан у Србији од почетка избијања епидемије – још осам особа је преминуло, док је 305 нових заражених.

 Период инкубације је 14 дана, већина случајева је заражена пре недељу или две. Очигледно је било дружење међу људима иако су донете мере. Људи нису схватили озбиљно колико је ово опасно. За ову болест тренутно не постоји лек, једино што можемо да урадимо је да се удаљимо једни од других на безбедну раздаљину - објаснила је она.

Како бисмо заштитили себе и здравствени систем, др Кисић Тепавчевић је позвала грађане да се понашају одговорно, јер су бројеви од данас порука сама по себи шта нас очекује ако се не понашамо у складу са мерама државе.

- Врло је једноставно, знамо једини пут преношења вируса, то је директан контакт, капљични пут и путем дирања свеже заражених предмета. Једноставно је закључити да ако је неко заражен, онда је био у контакту са особом која је резервоар. Та особа је могла да буде у инкубационом периоду, без јасних сиптома - додала је Кисић Тепавчевич.

Ма колико деловало банално, прање руку је и даље изузенто важно у спречавању ширење Ковид 19.

- У одређеним околностима, када се иде у продавницу има смисла да се носе рукавице. Ако се ради о свежој контаминацији, онда се рукама лако преноси зараза. Иако се на руци налази вирус, када оперете руке, он ће нестати. Битно је да контаминирану руку не ставите у уста, нос или дирате очи. Прање руку је значајна превентивна мера, ма колико звучало банално. Перите руке чешће и дуже, надам се да ће нам ова навика постати правило и када прође вирус.

Прочитајте ОВДЕ потресну причу која је шокирала Србију.

Извор: РТС

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА