Најновије

СТИЖЕ БРАТСКА ПОМОЋ: Путин шаље лекаре и 100 респиратора! Ево шта још стиже из Русије

Шеф Кремља Владимир Путин обећао је председнику Александру Вучићу у телефонском разговору да српској браћи шаље све што је потребно у борби против коронавируса.

Илустрација (Фото: РИА/ pixabay)

Како се сазнаје, у помоћи која ускоро стиже у нашу земљу налази се сва потребна опрема за заштиту здравствених радника, који су први на удару ове опаке болести.

- У пакету који стиже у Србију налази се 100 респиратора, али и најквалитетније маске, визири, као и друга опрема која ће бити од помоћи током ванредног стања - појашњавају извори.

Доказ пријатељства

У саопштењу после разговора лидера Србије и Русије наведено је да се Вучић захвалио Путину јер и поред бројних обавеза и кризе која је задесила цео свет мисли и на пријатељски српски народ.

- Разговор је потврда изванредних стратешких односа у најближег пријатељства двеју земаља, али и показатељ обостране солидарности и међусобног поверења да заједничким снагама сузбијемо великог, невидљивог непријатеља какав је КОВИД-19 - пише у саопштењу.

С друге стране, шеф Кремља рекао је да ће, поред помоћи у опреми, Москва у Србију послати лекаре и стручњаке за дезинфекцију објеката. После разговора Вучић је на Инстаграм профилу написао:

- Веома добар разговор са председником Руске Федерације Владимиром Путином. Потврђено пријатељство и значајна помоћ стиже у Србију. Хвала Владимиру Путину и руском народу.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић истиче да је Москва била уз српску браћу и пре него што је се појавио коронавирус.

- Русија је увек спремна да помогне, а наша јавност заборавља да у нашој земљи већ делује руска хуманитарна мисија која учествује у дијагностиковању короне и ради у Србији још пре него што су дошли Кинези - подвлачи Анђелковић.

Вредније од новца

Како оцењује Дејан Милетић из Центра за проучавање глобализације, важна је комуникација двојице председника, али је још важнија директна помоћ коју председник Путин и Русија обећавају.

- У овој сложеној здравственој ситуацији медицинска помоћ у виду респиратора, заштитне опреме, лекова и стручне помоћи вреди далеко више него новчана. Уколико Русија обећања реализује у најскорије време, Србија ће то знати да цени, запамти и на прави начин узвратити када и како буде могла и знала, а да ће се блискост две државе додатно појачати, у то не треба сумњати. Сада ће све државе, а ту имам у виду и ЕУ, показати на који начин вреднују Србију и колико им је стало до побољшања билатералних односа јер у кризним ситуацијама ствари постају јасније - сматра Милетић.

Према речима потпуковника у пензији Љубана Карана, не чуди што је председник Русије Владимир Путин у разговору са Вучићем обећао Србији сву потребну помоћ, чак и драгоцене респираторе.

- Политика потпуне независности и војне неутралности даје изванредне резултате за интересе Србије. Србија сама препознаје и бира искрене пријатеље и то пријатељство зна да поштује и цени без обзира на претње и уцене. Сада се искрено пријатељство и партнерство потврђује у пракси не само са Русијом него и са Кином. Право пријатељство се потврђује у тешким временима каква су данас. Нису нас оставили на цедилу као неки који нам се тако представљају, а никада своје пријатељство нису потврдили у пракси - закључује Каран.

Путин у Храму у септембру

Председник Русије Владимир Путин долази у Београд у септембру 2020. године на свечаност поводом завршетка радова на Храму Светог Саве, који ће дотад бити комплетно завршен. Шеф Кремља је то открио председнику Србије Александру Вучићу током сусрета у Сочију.

Ово нам шаљу Руси

5.000 тестова за утврђивање коронавируса

3.000.000 маски за једнократну употребу

500.000 заштитне маске са филтером ФФП2

20.000 заштитне маске са филтером ФФП3

3.000.000 рукавица за једнократну употребу

150.000 комбинезона за једнократну употребу

150.000 капа за једнократну употребу

150.000 каљача за једнократну употребу

150.000 мантила за једнократну употребу

50.000 визира

1.000 гумених чизама

6 тона течног гела на бази алкохола за дезинфекцију руку

50 тона средства за дезинфекцију јавног превоза и јавних површина (хлорни гранулат)

100 апарата за распршивање с припадајућим средствима

100 респиратора са припадајућим гасовима

500 бесконтактних топломера

И Француска уз Србију

Председник Француске Емануел Макрон обећао је подршку Србији у борби против коронавируса и нагласио да, упркос тешкој ситуацији у којој се налази читава Европа, нико није заборавио на нашу земљу. Они су разговарали о начинима за сузбијање заразне болести КОВИД-19 и начинима за отклањање насталих и спречавање могућих штетних последица заразне болести КОВИД-19 по привреду.

Дачић и Лавров: Помоћ брзо стиже

Министар спољних послова Ивица Дачић разговарао је претходних дана са руским колегом Сергејем Лавровим, који му је рекао да Русија спрема помоћ Србији. Шеф руске дипломатије је у разговору истакао да ће, све што је Србији потребно, Русија обезбедити и послати нашој земљи у најкраћем могућем року.

О разговору са руским колегом Дачић је информисао и председника Србије. Шеф српске дипломатије истовремено је захвалио Нафтној индустрији Србије, која је обезбедила донацију од 270 тона авио-горива за "Ер Србију". Подсетимо, пре неколико дана стигао је авион из ЕУ са помоћи за Србију, а у току претходних неколико дана стизали су и авиони из Кине.

Шта се сме, а шта никако не сме током ванредног стања прочитајте ОВДЕ.

Извор: Српски Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА