Најновије

САДА ЈЕ СВЕ ЈАСНО: Трамп објаснио пораст смртности у Шведској, а за то је дао и доказ!

Председник Доналд Трумп данас је оценио да пораст број умрих и оболелелих у Шведској показује да та земља "плаћа велику цену" за своју одлуку да не затвори земљу у борби против коронавируса. У Шведској, чија је стратегија била зансована на личној одоговорности појединца - према себи, породици, комсијама и суграђанима, до данас је умрло 2.586 људи, а заражено 21.911 што је много више него у суседним земаљама поут Норвешке где је умло 207, Финске 206 или Данске 452.

Доналд Трамп (Фото: Flickr)

Трамп је те бројке објавио на Твитеру као би чињеницу искористио да каже да су САД донеле исправну одлуку о увођењу строгих мера, преноси Њујорк пост. Критику на рачун званичног Стокхолма Трамп је упутио свега дан након што је руководство СЗО похвалило шведски модел борбе против пандемије и истакло да би друге земље могле много тога научити од те скандинавске земље.

За разлику од многих нордијских суседа и европских земаља, Шведска није поставила строга ограничења за своје грађане и дозволила је да многе компаније, укључујући ресторане и фризерске салоне, као и школе, остану отворене. Из СЗО хвале мере које је спровела Шведска и наводе да ће оне бити основа ако желимо да постигнемо нову нормалност, јер су се ослонили на партнерсво са грађанима, односно на њихову савест да се сами контролишу.

- Ако желимо да се вратимо животу без изолације, онда ће Шведска на много начина представљати модел за будућност. Имамо шта да научимо од наших колега из Шведске.

Председник САД је пре 15 дана наложио администрацији да обустави финансирање СЗО, због начина на који је реаговала на пандемију корона вируса. Шведска има 10 милиона становника, на милион становника смртност је 37 одсто, у поређењу са Норвешком где је 12 или 4,5 у Финској.

Џо Бајден сексуално злостављао сарадницу! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА