Најновије

ПЛАВЕ КОВЕРТЕ СТИЖУ НА АДРЕСУ ОНИХ КОЈИ СУ СЛУЖИЛИ ВОЈСКУ! Ево где су већ распоређени! Ко одбије: 15 година робије!

Министарство одбране позвало је 60 грађана који су цивилно служили војску на радну обавезу од минимално седам дана у војноздравственим установама у Београду и Новом Саду, у којима ће бити смештени оболели од вируса корона.

Војска Србије помаже у току пандемије (Фото: mod.gov.rs)

По 30 грађана из Београда и Новог Сада који су служили цивилно војску ангажовани су у Војномедицинском центру Карабурма и у Војној болници у Петроварадину, где тренутно раде на немедицинским пословима, односно адаптирању тих установа за пријем пацијената заражених Ковидом 19.

Овим војним обвезницима представници Министарства одбране уручили су позив на кућну адресу.

- На кућну адресу звонила су ми неуниформисана лица. Уручили су позив мојој мајци, јер нисам био ту и рекли су јој да се јавим у што краћем року. Ја сам позвао и обавестили су ме да се одмах сутрадан ујутру у девет сати јавим у ВМЦ Карабурма - објашњава један од војних обавезника који је цивилно служио војску још пре 15 година.

Позиви у складу са законом

У Министарству одбране подвлаче да позивају војне обвезнике у складу са законом.

Грађани који су регулисали војну обавезу вршењем цивилне службе позивају се на захтев војноздравствених установа за формирање јединица радне обавезе, а позиви се упућују у складу са одредбама Закона о војној, радној и материјалној обавези за случај ванредног и ратног стања. Најпре ангажујемо оне који немају радно ангажовање - истичу у Министарству одбране.

Како објашњавају, они који су служили цивилну војску не могу се распоредити у ратне јединице Војске Србије.

- Они своју обавезу у резервном саставу извршавају у јединицама цивилне заштите и радну обавезу у јединицама радне обавезе. Радна обавеза у трајању од седам дана, а по потреби и дуже подразумева ангажовање на задацима у војноздравственим установама за извођење немедицинских послова.

Ангажовање подразумева рад на дневном нивоу у трајању од осам часова, а у случају да се на пословима које радна обавеза подразумева остане дуже од осам часова за сутрадан је предвиђено коришћење слободног дана - наводе у Министарству, и додају да су сви позвани војни обвезници цивилно служили војни рок у домовима здравља и да су спремни за обављање предвиђених немедицинских послова у здравственим установама.

Иначе, ВМЦ Карабурма има 100 кревета, а Војна болница у Петроварадину примаће пацијенте са акутним респираторним инфекцијама. И ова установа има капацитет од око стотину кревета.

Ко се не одазове може и у затвор

У Министарству одбране наглашавају да ће против оних који се не одазову на позив за радну обавезу покренути прекршајни или кривични поступак. Новчана казна за такав прекршај износи, према закону, од 10.000 до 50.000 динара док је запрећена казна затвором од две до 15 година затвора.

- Лица која су запослена и која имају доказ да су радно ангажована потребно је да се јаве надлежном територијалном органу који им је упутио позив да би се друго лице распоредило у јединице радне обавезе. Лицима која су позвана и ангажована у јединицама радне обавезе биће оправдан изостанак с посла - кажу у Министарству одбране.

Њихово ангажовање подразумева помоћ око опремања здравствених центара.

Које драматичне вести је саопштио Предраг Кон прочитајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА