Најновије

ПОВРАТАК ДИВЉЕГ ЗАПАДА: Државе немилосрдне код набавке заштитне опреме, најгори су Американци (ВИДЕО)

Највеће светске силе, али и мале државе, у жестоком клинчу око набавке заштитне опреме у доба коронавируса. Амерички емисари ”преусмеравају” пошиљке ка САД. Дивљи запад на светском тржишту заштитне опреме.

Коронавирус (Фото: Јутјуб)

У почетку су кукали само Италијани, али их нико није схватао претерано озбиљно. Када су Французи почели да се жале, свет је почео да показује извесно, мада не превелико, интересовање. Оног тренутка када су оптужбе почеле да пљуште из Канаде, Немачке, Белгије и Бразила – дилеме више није било. Од почетка пандемије коронавируса на светском тржишту заштитне опреме влада закон јачег, при чему мишиће, како се чини, највише пумпају Американци.

Француски медији прилично су верно документовали једну од "аеродромских пљачки", када је група Американаца пришла авиону који се налазио на писти шангајског аеродрома и за кесу пуну пара "преусмерила" пошиљку заштитних маски, првобитно намењену Французима, ка Сједињеним Државама. 

Слична сцена поновила се и у Бангкоку, одакле су ка Америци "преусмерили" маске намењене немачким купцима. Немци су, затим, купили још шест милиона маски, које су на волшебан начин нестале у Кенији. После првих дана истраге није ни изблиза утврђено ко је одговоран за овај случај, при чему власти у Најробију готово нико и не помиње као могућег кривца.

Реагујући на догађаје у Бангкоку, Немци су одмах забранили извоз заштитне опреме у друге државе, а од нових мера Берлина први су "страдали" Швајцарци, пошто је пошиљка од око 280.000 заштитних маски заустављена на немачко-швајцарској граници.

Преусмеравање пошиљки је, како се чини, концепт који су последњих седмица до савршенства довели изасланици администрације америчког председника Доналда Трампа, који у трци с временом покушавају да у САД допреме што је више могуће различите заштитне опреме, не хајући за деценијска савезништва и донедавна заклињања у вечна пријатељства. 

За ту сврху, администрација је издвојила око 16 милијарди долара и суштински наложила дипломатама, агентима и свакојаким другим шпијунима да покупују све што им допадне шака и у што краћем року пошаљу у Америку.

Да би хаос на светском тржишту био већи, америчке компаније су, како пише Форбс, истовремено извезле око 280 милиона заштитних маски, што је разјарило председника Доналда Трампа до те мере да је забранио компанији 3М да производе убудуће извози у Канаду и Јужну Америку.

Аеродромски пирати 

Француске маске већ су се налазиле у авиону на аеродрому у Шангају и летелица је суштински била спремна за полетање, када се појавила група Американаца и за пошиљку понудила три пута више новца од Француза.

"Изгубили смо пошиљку јер су Американци више платили... Плаћају готовином за ствари које нису ни погледали", рекла је Валери Пекре, шефица највећег француског региона Ил де Франс.

Други француски званичници су начин на који Американци долазе до заштитне опреме назвали "друмском пљачком", или "модерном пиратством". У сваком случају, опрема коју су Французи наручили завршила је у САД. Француска је до сада наручила око милијарду заштитних маски, пишу медији у тој држави.

Група Американаца која је "отела" пошиљку на коју су Французи полагали право, само је једна од група из САД које покушавају да заштитну опрему "преусмере" ка Сједињеним Државама.

Амерички званичници су одмах демантовали немачке и француске наводе, али светска јавност није показала претеране симпатије према Вашингтону, тим пре што је и канадски премијер Џастин Тридо вести о оваквим инцидентима назвао "забрињавајућим".

Ни бразилски министар здравља Енрике Мандета није био претерано срећан када је опрема коју су Бразилци наручили у Кини завршила у Америци. "Американци су у Кину упутили 23 највећа транспортна авиона. Многе од наших поруџбина су пропале", рекао је бразилски министар, саветујући Бразилцима да, имајући у виду стање на светском тржишту, заштитне маске направе у кућној радиности.

Општа отимачина, Мосад у акцији

Белгијанци и Италијани су се у неколико наврата прошлих седмица жалили да њима намењене пошиљке никада нису стигле на одредиште. Једна италијанска пошиљка заплењена је у Турској, па је премијер Ђузепе Конте две недеље наговарао Реџепа Тајипа Ердогана да их "ослободи", пре него што су коначно стигле у Италију, пише Коријере дела сера. Пошиљка заштитне опреме намењене Белгији још увек је у Турској, иако су Белгијанци оштро и у више наврата протестовали.

Да ни Белгијанци нису сасвим безгрешни показује случај када је хитна пошиљка маски за италијанске болнице, која је пролазила кроз Белгију, једноставно "преусмерена" ка локалним складиштима.

Турска је, како пише дневник Хуријет, забранила фабрикама заштитне опреме да извозе своје производе, при чему је власницима запрећено да ће им држава реквирирати фабрике уколико поступе другачије.

Једна италијанска пошиљка је мистериозним сплетом околностима завршила у чешком месту Усти над Лабом. Италијани су дигли узбуну до нивоа Европске уније, али су власти у Прагу остале неме све до тренутка када је ситуација у Италији постала драматична.

Маске су, коначно, пронађене на слепом колосеку железничке станице, али је остало нејасно како су тамо уопште доспеле. Власти у Прагу су се изненађујуће дуго правиле невеште, а чешка полиција је, после силних интервенција, пристала да занемари истражни поступак, па су маске коначно стигле на одредиште.

Израелски медији пишу да се у свеопшту помаму за заштитном опремом и наводним лековима против Ковида-19 укључио и Мосад, па су агенти једне од најпознатијих обавештајних служби на свету ка Тел Авиву упутили стотине хиљада тестова за коронавирус.

Да је коронавирус опасност која надјачава и традиционална непријатељства, потврђује и писање Тајмс оф Израела, који је у неколико наврата јављао да су тестови набављени у "непријатељским земљама", односно у земљама са којима Израел нема дипломатске односе.

Под притиском су и како се чини научници, па је кинески Глобал тајмс навео да је трка за вакцином "битка коју Кина једноставно не сме да изгуби". Администрација Доналда Трампа, истовремено, силно је "притисла" немачку компанију која је озбиљно одмакла у истраживању коронавируса, што је протумачено као покушај Американаца да завладају технологијом за борбу против Ковида-19.

Америка, повратак Дивљег запада

Криминалистички трилери са заштитним маскама не одигравају се само на нивоу држава, па су тако њујоршки полицајци последњих дана запленили око 200.000 ових производа намењених црном тржишту. Човек који је ухапшен због шверца намерно је кашљао у лице федералним агентима који су га ухватили.

И на крају, око заштитне опреме жестоко се међусобно сукобљавају и америчке савезне државе, али им посао неретко кваре федералне власти. Гувернер Кентакија Енди Бешир је недавно оптужио федералну агенцију за ванредне случаје, ФЕМА, да му је испред носа отела пошиљку заштитне опреме.

"Спреман сам да платим шта кошта да бих заштитио становнике Кентакија", рекао је гувернер, али су очигледно његовим путем спремни да крену и челници осталих држава, па се битка за заштитну опрему у САД постала готово немилосрдна.

Гувернер Илиноиса Џеј Би Прицкер је стање на тржишту упоредио са Дивљим западом, а први човек државе Њујорк Ендру Комо је оценио да се савезне државе међусобно односе дивљачки у општем грабежу за маскама и осталом опремом.

"Договорим се са неком компанијом да купимо 1.000 маски... Назову ме после 20 минута и кажу да је цена управо скочила", рекао је Комо.

Више од милион људи званично је заражено коронавирусом, док је око 60.000 умрло. Око 230.000 заражених се опоравило.

Еквадорски град на рубу колапса због пандемије! Више о томе ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА