Најновије

СРПСКИ МИ-35М ДЕЛУЈЕ ПО НОЋНИМ УСЛОВИМА: Овако је летећа звер распалила по Пасуљанама (ФОТО)

Борбена обука на ударним хеликоптерима Ми-35М се реализује у условима ограничене оптичке видљивости. Поред увежбавања лета у ноћним условима, реализован је и блок ватрене обуке који се састојао од дејства хеликоптерске групе по земаљским циљевима условног непријатеља. У ту сврху је специјално прилагођен део војног полигона „Пасуљанске ливаде“.

Ми-35М (Фото: РИА)

На аеродрому „Морава“ и војном комплексу „Пасуљанске ливаде“, пилоти и техничари из састава 98. ваздухопловне бригаде реализују борбену обуку у ноћним условима на хеликоптерима Ми-35М, преноси званични портал Војске Србије.

Током обуке, по циљевима на земљи употрбљена су невођена ракетна зрна и топови калибра 23 милиметра. Циљ је провера посада за реализацију борбених задатака у ноћним условима и унапређење обучености за широки спектар задатака.

За потребе реализације обуке, припадници инжињеријског батаљона из састава Ратног ваздухопловства и ПВО прилагодили су део војног комплекса „Пасуљанске ливаде“ како би се на самом полигону могло реализовати слетање, полетање и наоружавање хеликоптера.

Ми-35М (Фото: vs.rs)

Хеликоптери Ми-35 (војна ознака ХБ-47) у наоружање Војске Србије уведени су крајем прошле године.Ради се о летелицама које су идеалне за употребу на простору Србије. Њена топографија коју карактерише велики број брежуљкастих предела који су испресецани бројним речним водотоковима у потпуности одговара борбеним могућностима овог хеликоптера. Захваљујући снажним опто-електронским уређајима и високопрецизном наоружању великог домета, овај хеликоптер може постати један од кључних фактора победе у потенцијалном сукобу. Одликује га и надалеко чувена борбена жилавост која је у стању да издржи најтежу могућу ватру са земље. Недавно је  издржала погодак гранате калибра 57мм и безбедно се спустила на аеродром свог базирања.

Иако визуелно и нема неке претеране разлике у односу на свог претходника 35-ица представља потпуно нову машину са унапређеним борбеним карактеристикама. Карактерише га савршенија структура хеликоптерске елисе која се добила употребом специјалних композитних материјала на бази фибергласа/стаклопластике, а која је примењена и у случају ударног хеликоптера новије генерације Ми-28Н. Затим, значајно је унапређен и проширен асортиман високо-прецизног наоружања, а наравно и нападно-навигацијски комплекс. Ови технолошки поступци су обезбедили и продужење експлоатационог рока употребе хеликоптера на период и до 15 година.

Ми-35М (Фото: vs.rs)

Примењени технолошки поступци у изради Ми-24ВМ (Ми-35М), у укупном збиру повећавају ефикасност саме летелице за чак 2х у односу на његовог претходника Ми-24/Ми-25 и његове бројне верзије.

У Ираку се овај хеликоптер показао у најбољем светлу. Поред традиционалне способности да издржи и најтежу могућу ватру са земље, нови хеликоптер је захваљујући значајном унапређењу нападно-навигационог система демонстрирао и високу ефикасност приликом напада на огроман број тачкастих циљева у сложеним метео-условима, дан/ноћ.

Хеликоптером управљају два члана посаде. Његова максимална брзина је око 300 км/ч, а тежина може да достигне 11,500 кг.

Ове летелице ће постати саставни део 714. противоклопне ескадриле Војске Србије. Јединица је превасходно намењена за борбу против непријатељских оклопно-механизованих снага, али се може употребити и за реализацију читавог низа задатака када је у питању непосредна ватрена подршка копненим трупама.

Ми-35М (Фото: vs.rs)

Иако су, по проглашењу ванредног стања, припадници Војске Србије широм земље ангажовани на бројним задацима сузбијања заразне болести ковид-19, кључне активности обуке у јединицама не престају, како би Војска Србије остала спремна и способна за реализацију свих задатака из додељених мисија.

Како су Руси надмудрили маринце сазнајте ОВДЕ!

Извор: bog-rata.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА