Најновије

КОН О ХИСТЕРИЈИ НА МРЕЖАМА ЗБОГ ЗАБРАНЕ КРЕТАЊА: Ко "минира" мере - ради на штету здравља грађана

Епидемиолог Предраг Кон истакао је данас да свако ко "минира" мере за сузбијање вируса активно ради против народног здравља и указао на велику штету која настаје од познатих личности које су против предузетих мера.

Предраг Кон (Фото: Јутјуб)

Кон је, на конференцији за штампу, наводећи да преко друштвених мера има назнаке противљења мерама, подсетио да је остало упамћено из претходног пандемијског периода, када је тежиште целе активности била вакцинација, како је кренула управо тада борба против вакцинације.

Руски војни стручњаци кренули у борбу против коронавируса у Србији

Тако и сада, када је тежиште на социјалном дистанцирању, свако ко минира такву активност ради против народног здравља, подвукао је он.

Указао је да је, ако се посматрају земље где је смртност преко 10 одсто, као у Италији, јасно да није немогуће да се то деси и код нас, те да је неприхватљиво да неко прича да је све што је предузето било беспотребно и умишљено.

- Морамо да изгурамо још неколио недеља. Две сигурно, а после ћемо видети. Немогуће је сада рећи колико ће трајати овакво стање, али не треба се плашити да ће тако драстичне мере да трају претерано дуго. Чим видимо да попушта вирус, рационално ћемо, не ођедном, попуштати и мере - рекаоје Кон.

Кон је рекао да ће се видети како ће се вирус понашати током лета, на јужној хемисфери.

О тоталном карантину

Упитан да ли ће епидемиолизи предложити 24-очасвону изолацију, казао је да смо сада имали 24-очасовни прекид кретања и комуникације.

- Не можемо да ефекте видимо одмах следећи дан, него за 5 до 7 дана. Сад је кратак период да би се могло нешто заиста видети - објаснио је Кон.

Он је истакао да је превише озбиљна мера потпуног прекида кретања да би се тек тако лако могла донети.

- Она је теоретски најпоузданија за прекид ланца трансмисије. Међутим, да би дошао врло јасан предлог од струке, сви чланови стручног тима треба да се усагласе. Ради се о врло озбиљној одлуци. Треба да будемо потпуно сигурни да ће та одлука довести до наглог прекида трансмисије и имати позитивне резултате, а уједно морамо проценити која ће штета бити свега тога - нагласио је Кон.

Он је казао да би далеко боље било да се сви понашамо као да је већ 24-очасовни прекид кретања, а то подразумева да се само на кратко излази до продавнице ако се мора И ништа друго, на посао, од посла, и нема никаквог кретања мимо тога.

- У том случају можда не би морале да се доносе такве мере - навео је Кон.

Кисић-Тепавчевић о Митровици и Звечану

Упитана за Косовску Митровицу и Звечан који су први увели карантин, те шта то подразумева, заменица директора института "Батут" Дарија Кисић-Тепавчевић каже да мисли да се већина грађана понаша као да је на снази таква изолација, осим оних који по природи посла морају да путују у друге градове.

Подсетила је да је све у циљу максималног лимитирања контаката.

- Стално говоримо да ниједна мера, нити одлука не може да у потпуности спречи социјалне контакте, ако не схватимо своју улогу озбиљно. У Турској је донета мера да особе млађе од 18 година не могу да напуштају куће. То је било за изненађење, имајући у виду да деца имају најблажи ток болести, али турске власти су схватиле да је то најбољи начин да И родитеље задрже у кућама. То су све различите мере које се у различитим земљама доносе, а све имају исти циљ - нагласила је она.

Прочитајте ОВДЕ   бисер изјаву др Несторовића.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА