Најновије

"ОД ЈУНА ЋЕМО ЖИВЕТИ НОРМАЛНО"! Доктор Тиодоровић оптимиста, али упозорава: Забрињава пораст оболелих и броја умрлих

“Вирус корона никако није могао да заобиђе Србију, иако је држава на време повукла све неопходне мере за спречавање епидемије. До краја маја изборићемо се са короном, у јуну ћемо се вратити у нормалне животне токове. Од јесени постоји бојазан да ћемо се опет суочити са вирусом, али очекује се да неће бити тако снажан”, каже проф. др Бранислав Тиодоровић.

Проф. др Бранислав Тиодоровић (Фото: Јутјуб)

Доктор Тиодоровић, један од наших најбољих епидемиолога, говорио је и о томе како временски услови утичу на корону, како досадашње мере мењају ток епидемије и зашто је у оваквим ситуацијама важна изолација.

Да ли смо могли да избегнемо целу ову ситуацију?

- Никако нисмо могли да избегнемо нешто што је пандемија, нешто што се шири по целом цвету, нешто што је стигло у Европу, па логично је било да дође и до нас. Ово су само избегле афричке земље у којима има само импортованих случајева, али нема масовног обољења. Свугде где је превише топло, нема вируса, он има масни оклоп који се на врућини топи и тако се уништава, а највише га убијају ултравиолетни зраци.

Да ли је држава повлачила праве потезе?

- Држава је у правом моменту деловала, мишљања сам да смо деловали брже од земаља у нашем окружењу, па чак и од неких земаља које су чланице ЕУ. То се види по трагичним резултатима које имају Италија, Шпанија, они имају озбиљно повећање оболелих и умрлих. Ту је и Швајцарска, Белгија, Француска... Можемо слободно рећи да је државни систем реаговао на време те је спречено нагло ширење епидемије. Рецимо, Америка има велике проблеме иако је у питању велика сила, па и Немачка која је у Европи најјача у економском погледу и они имају значајан број оболелих и умрлих. Да, дефинитивно је Србија деловала на време, повучене су неопходне мере, али и обезбеђена су медицинска и заштитна средства.

Зашто је важно да останемо дисциплиновани и социјално дистанцирани? И на који начин треба да схватимо евентуалну изолацију од 24 часа?

- Једина мера коју можемо увести а да има ефекта јесте та. Не постоји вакцина, не постоји заштита која би могла гарантовати заштиту. Чак ни лекови који се примењују, код некога делују, код некога не делују, иако наши лекари примењују најадекватнију терапију која је позната код Кинеза, а касније и у Европи. Када имате ограничену могућност заштите, ограничену могућност превенције, онда је једини начин обезбедити да се вирус не сели из једног у други организам, он опстаје само код човека и ако није у људском организму он умире. Због тога је та социјална дистанца врло важна и важно је да то схватимо. Највише би се требало обраћати младим људима, ако погледамо број оболелих, па чак и умрлих, нису сви старијег годишта, има ту оних од 40 до 50 година. Морамо бити према њима усмерени и према млађима, сви су у неком уверењу да су млађи људи заштићени, па можда и јесу добрим далом, али има оних који су осетљиви, који имају хроничних обољења. Мишљења сам да би требало да људи сами примењују изолацију од 24 часа, да сами буду свесни да треба да остану код куће. Викенди су нам били проблематични јер су тада људи највише излазили, млади, тако да још једном апелујемо да схвате да је изолација и социјална дистанца једина могућа заштита.

Који су то везани симптоми који указују на вирус корона, када се обавезно морамо јавити лекару?

- Обољење почиње у 99 одсто случајева са температуром, која не мора одмах да буде висока, може да буде 37,8 па иде на 38, 39, то је индивидуално. Почиње кијање и суви кашаљ, а онда тек долази проблем са дисањем. Јавља се стезање и пробадање у грудима, па онда иде отежано дисање и то је знак да таква особа мора одмах, хитно да оде лекару.

Шта до сада знамо о корони и зашто је кључан шести дан?

- Има различитих реакција, појаве се симптоми, па око четвртог дана се смире, па око шестог избију поново. Вирус напада цео систем. Превасходно иде на респираторни систем, зато што су рецептори у доњим дисајним путевима за њега најважнији и одатле почиње да се развија запаљење плућа, а затим се здравствено стање може нагло погоршати. Вирус напада и друге органе.

Како вам изгледа актуелна статистика?

- Забрињавајуће. Имамо пораст оболелих и то у значајној мери, као и пораст броја умрлих. Можемо рећи да је ова недеља онаква како смо и прогнозирали. Очекујемо да ћемо до краја недеље имати значајан пораст оболелих, очекујемо и смртне исходе. Уколико се дисциплина подигне на виши ниво и будемо социјално дистанцирани, онда можемо очекивати да ћемо имати некакво одржање. Нама је циљ да нам "крива" и број оболелих и умрлих буде стабилизован на једном нивоу, да не скаче, да се не развија стрмоглаво и нагло. Потребно је да издржимо наредну недељу у контролисаном стању, очекује се да ће током Ускрса бити пик, а након тога да број почне да опада. То је оптимистична прогноза.

Прогноза за мај?

- Ми се надамо да ће мај бити топао месец, много су важни ултравиолетни зраци и да УВ индекс буде преко 3, онда можемо очекивати да ће у мају доћи до наглог пада оболевања и да ћемо ући у фазу контролисаног праћења епидемије. Ако буде топлије, можемо се надати неком завршетку до краја маја. Иначе, мај месец је проблематичан, иза топлих зима некако смо увек имали појаву да април и мај буду хладнији, да буду чак и снегови и кише, а то одговора вирусу та темепратура која се креће од 3 до 6, 7 степени. Оно што вирусу не прија јесте температура испод нуле, али и температура изнад 23 степена.

Када можемо очекивати да ћемо се вратити у нормалне животне токове?

- Ако се буду поштовале све мере, ако постоји социјална дистанца, ова фаза ће се завршити крајем маја, почетком јуна.

Да ли ћемо се сусрести поново са вирусом на јесен?

- Имамо другу фазу, а то је јесен и зима када је могуће да се вирус врати, али као цревни и респираторни. Он можда неће бити тако јак и нападан као што је сада, него ће бити са мањим интензитетом, као што је био случај са грипом, почео је са пандемијом па је завршио као сезонски грип. Зато морамо бити спремни и покушати да елиминишемо све изворе инфекција.

Шта нам сад преостаје, која је порука?

- Останите код куће, социјално се дистанцирајте, поштујте мере које се доносе за добро свих нас. Важна је хигијена, здрава исхрана, дисциплина и стрпљење. Само тако можемо победити.

Када можемо очекивати вакцину?

- Најпознатије земље које се баве производњом вакцина, као што су САД, Кина, Русија, Велика Британија, они раде интензивно, али за сваку вакцину је потребно од шест до 12 месеци да би она била употребљива. То је процедура, прво настаје у лабораторији, па следи испитивање, провера на животињама, па затим на добровољцима, па редом док дође до тренутка да се примени. Дакле, потребно је време јер ту нема импровизације, свака етапа је важна.

Прочитајте ОВДЕ шта је Хашим Тачи о тренутној ситуацији на северу КиМ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА