Најновије

АМЕРИКУ ЧЕКА КАТАСТРОФА КАО ПЕРЛ ХАРБОР: Трампову скупу грешку ће народ плаћати деценијама

Погрешна процена се прелила у свакодневно вођење политике.

Трамп (Фото: flickr. com)

- У септембру прошле године састао сам се с подпредседником за ризике једне од "Фортуне 100" компанија у Вашингтону, који је пре тога имао дугу каријеру као обавештајни аналитичар и питао га шта га највише забрињава. Без задршке ми је одговорио: "Врло заразни вирус који ће кренути негде из Кине и брзо се проширити". Овај подпредседник, чија компанија има просторије по југоисточној Азији, објаснио је потом превентивне кораке за ублажавање које је фирма предузела како би се носила са потенцијалном претњом - започео је стручњак за политичке науке Мајка Зенко своју анализу.

Откако се нови вирус корона проширио светом, Зенко је често размишљао о овом прогностичком прорачуну ризика. Многи лидери немају дисциплине за рутинско скенирање хоризонта на ризике, а још мање их развија неопходне планове за ванредне ситуације. Врло су ретки лидери који имају способност да предвиде и исправно идентификују највећу претњу довољно рано да развију и примене те планове.

Довољно је рећи да је Трампова администрација била кумулативно неуспешна, како у озбиљном схватању специфичних и вишекратних упозорења обавештајне заједнице о епидемији вируса корона, тако и у енергичном провођењу националне иницијативе пропорционалне претњи. Само федерална влада има ресурсе и овлашћења за вођење релевантних јавних и приватних фактора у супротстављању предвидљивим штетама које може изазвати вирус. Нажалост, Трампови званичници донели су низ погрешних судова (минимизујући опасности од ковида-19) и одлука (одбијајући да хитно делују) које су непотребно нарушиле сигурност Американаца, сматра Зенко.

Укратко, Трампова је администрација допустила катастрофално стратешко изненађење америчком народу. Али за разлику од ранијих стратешких изненађења - Перл Харбора, Иранске револуције 1979. године и посебно напада 11. септембра - ова последња настала је због невиђене равнодушности, чак и свесног немара. Док се у извештају Комисије за 11. септембар кривица за нападе Ал каиде усмерава на администрације свих председника од Роналда Регана до Џорџа Буша, криза око вируса корона углавном је искључива одговорност данашње Беле куће.

Поглавље 8 у извештају Комисије за 9/11 носи наслов "Систем је слао црвена упозорења", наставља Зенко. Овај цитат долази од бившег директора ЦИА Џорџа Тенета који је тако описао лето 2001. године, кад је више извештаја обавештајне заједнице указивало на предстојећи ваздушни терористички напад унутар Сједињених Америчких Држава. Упркос упозорењима и енергичним покушајима некиих противтерористичких службеника, Комисија за 9/11 је закључила: "Види се врло мало доказа да је заверу пореметила било која владина акција. Време је истекло".

Прошле недеље, "Вашингтон Пост" известио је о низу упозорења која је обавештајна заједница предочила Белој кући у јануару и фебруару. Ова упозорења имала су мало учинка на високе службенике администрације, који су несумњиво били под утицајем непрестаног изругивања председника Доналда Трампа с вирусом, које је почело 22. јануара: "Имамо га под контролом. Ради се о једној особи која долази из Кине и имамо то под контролом. Све ће бити у реду".

Досад смо имали три болно очигледна запажања о Трамповом лидерском стилу која објашњавају погоршавање пандемије вируса корона с којом се Американци суочавају, истиче Зенко. Прво, чињеница је да кад он једном поверује у нешто, како год лоше промишљено или нетачно то било, стално се држи тог утиска или процене. Лидери су необично поноси и самопоуздани, многима је чињеница да су дошли до истакнутих и моћних позиција доказ њихове властите урођене мудрости. Али заиста мудри лидери стално траже повратне информације и критике, они су активно отворени мислиоци и способни су да промене своје мишљење. Према свему судећи, Трампу недостају ове важне способности, пише Зенко.

Друго, Трампове процене су врло преносиве, утичу на размишљање и понашање готово сваког службеника или саветника који дође у контакт са њим. Не изненађује да се предсједник окружио сљ људима који изгледају, размишљају и делују исто као он. Ипак, његови нетљчни и злогласни коментари имају изузетну способност да буду рециклирани од некада часних војних, обавештајних и пословних лидера. А ако неко доследно, папагајски и с одговарајућим интензитетом не понавља оно што председник прокламује, тај ће бити отпуштен или се појави вест да је његово отпуштање неизбежно. Тако се у последње време појављују вести о председниковом нестрпљењу с незамењивим Ентонијем Фаучијем, директором Националног института за алергије и инфективне болести.

И треће, наставља Зенко, лоше процене брзо контаминирају сва оружја федералне владе за креирање политика, готово без икаквог отпора или чак разумног преиспитивања. Обично федералне агенције воде они службеници за које Бела кућа верује да су најбоље у стању да спроведу политику. Ти службеници обично уживају одређени степен самосталности, али не и под Трампом. Чак и историјски нестраначке водеће позиције у националној сигурности и обавештајној заједници попуњене су људима који су идеолошки усклађени са Белом кућом, али не и обдарени искуством или стручности потребном за рационалну процену забринутости које износе каријерни, неполитички запослени.

Дакле, Трампова почетно погрешна претпоставка или изјава прелива се у свакодневно вођење политике, сматра Зенко.

У споменутом извештају "Вашингтон Поста" стоји и запањујућа изјава анонимног америчког службеника: "Доналд Трумп можда ово није очекивао, али много других људи у влади је очекивало. Једноставно нису могли да га натерају да учини било шта. Лампица система је трептала црвено". Ова реченица очито подсећа на споменути налаз Комисије за 9/11, пише Зенко.

С обзиром на то да је Трамп одмах на почетку закључио да вирус корона једноставно не може да представља претњу Сједињеним Америчким Државама, можда и не постоји ништа што су обавештајна заједница, медицински стручњаци са својим епидемиолошким проценама или службеници јавног здравства могли рећи Белој кући да би се било што променило. Бивши саветник за националну сигурност Хенри Кисинџер наводно је након једног упозорења обавештајне заједнице рекао: "Упозорили сте ме, али ме нисте уверили". Па ипак, поверење председниковог мозга потпуно се затворило за супротна, мада тачна становишта и немогуће га је уверити.

Отуђеност и ноншаланција Беле куће у раним фазама епидемије биће једна од најскупљих одлука у историји савременог председништва. Дужносници су добили јасну прогресију упозорења и предлога за кључне одлуке довољно рано да се земља кудикамо боље припреми. Али начин на који су одбацили ова предвиђања и драгоцено време не сме се никад заборавити, као ни разлог због којег су то учинили. Трамп није био у праву, па је његов унутрашњи круг предуго реторички промовисао његове грешке и отишао предалеко с неадекватним мерама, које трају и данас. Американци ће цену тога плаћати деценијама, закључио је Зенко за foreignpolicy.com. 

Пентагон тражи 20 милијарди долара за невиђену милитаризацију Индо-пацифичке регије! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА