Најновије

ИФИМЕС ТВРДИ: Ђукановић претња за Западни Балкан! Диктаторски влада Црном Гором три деценије, а користи корону да нападне СПЦ!

Председник Црне Горе и српски члан Председништва БиХ, Мило Ђукановић и Милорад Додик, постали су снажан дестабилизирајући фактор у региону, а и у Европи, оцењује Међународни институт за блискоисточне и балканске студије, ИФИМЕС, у најновијој анализи.

Мило Ђукановић (Фото: Јутјуб)

Институт констатује да је Додик пандан Ђукановићу, који, како наводе, диктаторски влада Црном Гором већ 31 годину.

Аналитичари ИФИМЕС уочавају да је Ђукановић у неколико наврата у својим јавним иступима навео да је Милорад Додик “проблем БиХ”, избегавајући да га коментарише, те да никада није изрекао критике на рачун Додика, какве, примећују, редовно упућује према председнику Србије Александру Вучићу.

Реч је, по њиховом мишљењу о савезништву два лидера, које вуче корене из њихове "међусобне пословне сарадње" још из времена рата у Босни и Херцеговини, када су се обојица, како наводи Институт, бавили кријумчарењем високотарифне робе.

ИФИМЕС-а сматра да је, уколико Запад жели истинску демократизацију и просперитет Западног Балкана, кључно обезбедити одлазак Ђукановића с власти.

Јер, како истичу, Запад са хипотеком Ђукановића нема никаквог кредибилитета за спровођење демократизације Западног Балкана и покретање позитивних помака у региону, који иначе заостаје за модерним европским токовима и трендовима.

Институт такође констатује да Црна Гора и Република Српска, као ентитет у Босни и Херцеговини, нису најадекватније одговорили изазовима пандемије, како стручно-медицински, тако и економско-политички.

Остаће, кажу, забележено да су црногорске власти дуго времена прикривале, и данас прикривају, број оболелих, али и да су покушали, неуспешно, да испослују од НАТО медицинску опрему, вредну десетине милиона долара.

Додик је од Републике Српске направио највећи кластер пандемије Ковид-19 у региону, коју је, како тврде, покушао да искористи да додатно изврши припреме за могућу сецесију од Босне и Херцеговине.

Наводе и да се недавно нико није пријавио на аукцији нових обвезница Владе Републике Српске, што, према ИФИМЕС-у, представља јасан знак неповерења, да се те обвезнице касније не могу и уновчити.

Поводом наводне афере “прислушкивања” у РС, аналитичари наводе да је Додик опрему за прислушкивање набављао од Израела.

Подсећају да је то некада радио и македонски премијер Никола Груевски, што је ту државу увело у велике протесте.

Због тога је, кажу, важно, да се, у интересу јавности, поведе истрага о томе колико особа прислушкују Додик и Ђукановић и чија се опрема за прислушкивање користи у Црној Гори.

Прочитајте ОВДЕ како Душко Марковић прети силом.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА