Најновије

Кимов „повратак“ обележен пуцњавом

Северна и Јужна Кореја размениле су јуче ватру дуж демилитаризоване зоне која раздваја две државе, преноси Би-Би-Си, указујући да су овакви инциденти дуж најчвршће чуване границе на свету веома ретки.

Ким Џонг Ун (Фото: Јутјуб)

Последњи инцидент забележен је 2017. Како се наводи у изјави војних званичника Сеула, ватра која је отворена из правца севера погодила је јужнокорејско стражарско место у пограничном граду Чеорвону.

Нема података да ли је неко повређен, а истрага је у току како би се утврдило да ли је инцидент изазван случајно или намерно. Према наводима јужнокорејске војске нису забележени никакви необични знаци војног кретања те да постоји „мала могућност“ да су пројектили из Северне Кореје испаљени намерно.

Чак иако се радило о несрећном случају или погрешној рачуници то је показатељ колико је важно да војници на граници стално буду на опрезу дуж демилитаризоване зоне, наводи се у саопштењу војске Јужне Кореје. Како се додаје, друга је ствар ако је инцидент била тактичка одлука северног суседа.

Како наводи Би-Би-Си сам тренутак инцидента је врло индикативан јер је прошло свега 24 сата од када се севернекорејски лидер Ким Џонг Ун појавио у јавности након одсуства дугог 21 дан, који је био разлог за бројне спекулације о његовом здравственом стању. Последњих месеци на северу је, такође, организован велики број војних вежби у циљу побољшања „спремности за борбу у стварном рату“, наводе тамошњи државни медији.

Пјонгјанг је склон војној тактици „топло-хладно“ што користи као полугу у каснијим преговорима, наводе аналитичари.

У протекле две године учињено је доста напора како би се смањиле тензије између две земље – уприличен је чак и сусрет двојице председника Мун Џае Ина и Ким Џонг Уна. Две стране су потписале војни споразум 2018. који јасно наглашава да би сваки намерни хитац био кршење тог пакта. Стога је најновији инцидент довео до „разочарања“ у Сеулу, преносе тамошњи медији.

Демилитаризована зона је успостављена након Корејског рата 1953. како би се створила тампон зона између две државе. У протекла 24 месеца влада у Сеулу је покушавала да преобрати чврсто обезбеђену границу у мирну зону.

Гејтс фондација намеће обавезну вакцинацију, ко је одбије ово неће моћи. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Данас

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА