Најновије

Вучић укида ванредно стање због избора, а не савета лекара

Председник Србије Александар Вучић најавио је да би ванредно стање и полицијски час могли бити укинути од четвртка, након што та одлука буде објављена у Службеном гласнику, а претходно усвојена у Скупштини Србије. Иако је епидемиолошка ситуација нешто боља, саговорници су мишљења да се жури са укидањем ванредног стања како би избори у Србији били одржани што пре.

Вучић (Фото: Јутјуб)

Вучић је, после састанка са лидерима опозиције, рекао да ће избори бити одржани 21. јуна. Према речима епидемиолога Зорана Радовановића несумњиво је да избори и немедицински разлози играју знатну улогу и да је важно само да се укине ванредно стање да би могло да се приступи припремама за изборе.

“То је кључно, а мере забрана ће онда попуштати постепено. Сваког дана је било све више оболелих, а сада је све мање и та крива полако иде наниже. Мада, као и што је ванредно стање уведено непотребно, јер би нормално било да је прво проглашена епидемија, а код нас је 15. марта уведено ванредно стање а тек 19. марта је проглашена епидемија. Осим одлагања избора није било друге потребе за увођењем ванредног стања, а сада сте мало и матирани ако вам и стручни штаб каже да баш тако треба и да је време да се укине ванредно стање јер не можете баш струци да се супротставите”, рекао је Радовановић.

Он је мишљења да је епидемиолошка ситуација нешто боља, али да мере још увек морају да се поштују, али да не буду овако драстичне као затварање пензионера.

Драган Поповић из Центра за практичну политику мишљења је да дневна, страначка политика има превелики утицај на државне одлуке.

“Не могу са сигурношћу да кажем, али не могу да искључим и да се одлука о укидању ванредног стања руководи изборима или неким сличним питањем. Не могу то да искључим на основу досадашњег понашања Вучићеве власти. Све што су они радили, посебно последњих осам година, било је условљено рејтингом и дневном политиком. Било која државна одлука која је донета последњих осам година донета је на основу читања рејтинга тако да бих се јако изненадио да укидање ванредног стања није последица такође некаквог читања рејтинга и покушаја да се спречи лупање у шерпе које им очигледно не одговара“, изјавио је Поповић.

Он је додао и да ће овде бити све горе и горе наводећи да срљамо у некакву ситуацију која је ванредна из године у годину, а да смо сада дошли до тога да већ страхујемо за животе људи.

“Већ се појављују претње, оно са Ђиласом је врхунац напредњачког насиља. Мислим да ће и у предизборној кампањи бити свега и свачега, то је таква политика. Напредњачка политика је нераскидиво везана за насиље, увек је била, откад су настали и кад су се звали радикали и сад кад се зову напредњаци. Нема ту неке велике разлике. Од 1990. године кад су настали, имају политику која је насилна и немамо нажалост никаквог основа да мислимо да ће ту нешто да се побољша”, закључио је Поповић.

Став правника Родољуба Шабића је прилично познат када је реч о увођењу ванредног стања, јер је у више наврата тврдио да је код нас изазвана потпуна правна конфузија.

Шабић подсећа да је ванредно стање уведено на сугестију министра одбране Александра Вулина што је без преседана имајући у виду да је разлог пандемија.

“И тада сам говорио да имамо Закон о заштити становништва од заразних болести и Закон о смањењу ризика од катастрофе и управљања ванредним ситуацијама који подразумевају одређени арсенал инструмената типичан за такве ситуације, а да је ванредно стање нашим Уставом предвиђено за потпуно друге ситуације и зато се није случајно јавио министар одбране”, оценио је Шабић.

Он додаје да се налазимо у парадоксалној ситуацији, али напомиње да неке мере могу да потрају и по укидању ванредног стања јер у Закону о заштити становништва од заразних болести имамо могућност и без проглашења ванредног стања примену неких мера где спада и мера ограничења кретања.

Међутим, напомиње Шабић, ограничење кретања због пандемије требало би да предложи министар здравља а не министар одбране, што је потпуна непотребна правна конфузија.

“И да се разумемо, такво ограничење подразумева простор на којем је болест распрострањена. Имајући у виду сада ове информације које добијамо, умирујуће и победничке, тешко да постоји стручно оправдање за то, али понављам ми смо на терену потпуне правне конфузије од самог почетка”, објаснио је Шабић.

Он истиче да разлог најаве укидања ванредног стања, знају само они који одлучују, односно онај који одлучује, а дефинитивно је јасно, како Шабић каже,  да Вучић доноси све одлуке и сад је то у сфери спекулација, али је најлогичније, сматра правник, да им се жури да одрже изборе и да је јасно да им требају и одговарају брзи избори.

“Реална је чињеница да ће након свега, када опасност прође доћи до релаксације, суочићемо се са низом других ствари које ће подразумевати готово извесно контролу нераста тензија, отпуштања, читав низ проблема који нису стимулативни за бираче.

Сирији прети катастрофа ако порасте број заражених. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА