Најновије

ЕУ укида портфељ за проширење, јер пријема нових чланица неће бити у наредних пет година!

Врх ЕУ најближе је одлуци да у будућој европској „влади“ укине портфељ за проширење, јер пријема нових чланица неће бити у наредних пет година, али се послови око интеграција настављају и највероватније ће бити у директној надлежности кабинета шефице дипломатије Фредерике Могерини.
Нема проширења (фото: lse.ac.uk)

Нема проширења (фото: lse.ac.uk)

Она и њен тим требало би практично да имају директну надлежност над директоратом који се до сада бавио проширењем, а који ће наставити да функционише и биће додатно кадровски ојачан. Нови председник Европске комисије Жан Клод Јункер данас би требало да предложи састав свог кабинета. Аустријски политичар Јоханес Хан најближи је да наследи Штефана Филеа, а у називу његовог портфеља највероватније неће, као до сада, бити речи „проширење“ већ само „суседство са ЕУ“. На овај потез врх ЕУ се одлучио зато што у наредних пет година свакако неће бити пријема нових чланица, па за то није потребан посебан ресор, док политика „суседства“ обухвата много шири географски појам, укључујући и земље северне Африке, Украјину, Молдавију и кавкаски регион. Да се земљама Балкана не би послала негативна порука - како ЕУ од њих диже руке - проширење ће највероватније преузети служба за спољне послове, односно Федерика Могерини.
Прочитајте још:
Радна група за проширење у Савету ЕУ (Коела), коју чини 28 дипломата из свих држава чланица, данас ће се окупити у Београду, где ће имати низ сусрета са српским државним врхом. Ова група задужена је за припремање одлука Савета о проширењу.
Министарка без портфеља задужена за ЕУ, Јадранка Јоксимовић, каже за „Новости“ да је то како ће ЕК организационо уредити спровођење политике проширења - унутрашња ствар ЕУ: - За нас као земљу кандидата најважније су поруке којима се потврђује приврженост и подршка наставку евроинтеграција западног Балкана, са нагласком на очекивања да ће Србија предњачити у динамици реформи важних за чланство. То су поруке и са конференције у Берлину и нове шефице дипломатије Федерике Могерини. За шефицу нашег преговарачког тима Тању Мишчевић промена назива будућег портфеља неће утицати на политику проширења, јер ће мере, методи, инструменти и административна структура у ЕК остати иста када је реч о проширењу: - Мада, не могу рећи да се порука коју нам шаље ЕУ укидањем назива не може разумети и другачије, да нисмо приоритет - каже Тања Мишчевић, која је у Бриселу, на скринингу за поглавље 1, слободно кретање робе. Да процес проширења ЕУ неће бити заустављен сматра и Александар Сенић, председник скупштинског Одбора за евроинтеграције: - На Србији је да у наредних пет година заврши преговоре по преговарачким поглављима и испуни услове за чланство. То ће зависити само од наше владе, а не од назива директората. Извор: Вечерње Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА