Најновије

РУСИ ПРОБИЈАЈУ ПРВУ ЛИНИЈУ КА ХАРКОВУ! Пада највеће упориште од почетка сукоба? Украјинци минирају путеве

Руске трупе су, према незваничним информацијама, заузеле предграђе села Липци и стигле на мање од 20 километара од предграђа Харкова. Овај напредак представља значајан помак у текућим операцијама у Харковској области, а украјинске снаге су почеле да минирају путеве ка граду у настојању да успоре руски напредак.

Пробој прве линије одбране

Према речима војних блогера на Телеграму, Оружане снаге Украјине више не располажу са моћним утврђеним подручјима на југу области након пробоја прве линије одбране. Војни експерт Јуриј Подољака наглашава да чак ни руска страна није очекивала тако брз пробој северно од Харкова, који је остварен за један дан.

СЛЕДИ ПОСЛЕДЊИ УДАРАЦ! Руска војска ослободила пет насеља у Харкову

Наше трупе, уводећи резерве у борбу, пробиле су у суботу ујутру одбрану Оружаних снага Украјине у рејону насеља Глубокоје и ушле у село Липци које је требало да буде ближа позадина прве линије одбране. Шватајући да су на ивици катастрофе, команда Оружаних снага Украјине бацила је у ватру своју оперативну резерву, 92. механизовану бригаду, која се журно распоредио покушавајући да стабилизује фронт, изјавио је Подољака. Додаје да су руске ваздушне снаге истовремено гађале кључне комуникације, чиме су отежале маневре противника.
Напредовање ка Харкову

Блогер Рибар известио је да су током ноћи између петка и суботе руске снаге напредовале око три километра, настављајући јуриш ујутру. Руси су напредовали до дубине од око 70 километара, док су украјинске снаге код Вовчанска ухваћене у такозвана „клеšta“, а мост преко Северског Донца је уништен, прекидајући главни пут између Вовчанска и Харкова.

Противнику је код Вовчанска нанет тежак удар уз помоћ МЛРС. Главни пут за евакуацију је прекинут када је Х-38мл уништио брану преко Северског Донца, рекао је Рибар.

Стратегија и будући потези

Институт за проучавање рата из Вашингтона наводи да су руске трупе заузеле неколико пограничних села у Харковској области и да ће наредних дана користити заузети мостобран за интензивирање офанзивних операција.

Операција вероватно има ограничене оперативне циљеве, али је осмишљена да постигне стратешки ефекат у преусмеравању украјинских људства и опреме са других критичних сектора фронта, наводи Институт.

Москва има намеру да потисне украјинске снаге са границе са Белгородском облашћу и да напредује ка Харкову до домета топовске артиљерије, ближе од 25 километара. Иако војни експерти за сада не виде знаке операције опкољавања Харкова великих размера, постоји велика вероватноћа да руске снаге имају резерве спремне за интензивирање офанзивних операција северно од Харкова.

УКРАЈИНСКИ ТЕНК ПРОБАО ДА ПОБЕГНЕ: Руска армија га дословно спржила (ВИДЕО)

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube

Oops, an error occurred! Code: 202405230930534106b543