Најновије

У Бундестагу предлажу да се руске ракете над Украјином обарају из земаља НАТО

Неколико немачких парламентараца је изразило подршку идеји да се западним ПВО системима из земаља НАТО уништавају руске ракете изнад територије Украјине. Ову иницијативу преноси немачки лист „Франкфуртер алгемајне цајтунг“.

Иницијатива опозиције

Родерих Кизеветер, посланик опозиционе Хришћанско-демократске уније, предложио је употребу „прекограничне“ противваздушне одбране како би се смањило оптерећење на украјинску ПВО и омогућило јој да се фокусира на заштиту фронта. Кизеветер је као пример навео акције америчких, британских и француских војника приликом одбијања иранског напада на Израел у априлу ове године.

Подршка владајуће коалиције

Идеја је добила подршку и међу посланицима из владајуће „семафор коалиције“. Агнешка Бругер из партије „Зелени“ сматра да је „исправно“ распоредити ПВО системе на границама земаља које граниче са Украјином како би се заштитили њени западни региони. Шеф комитета Бундестага за европску политику, Антон Хофрајтер, такође је изразио подршку овој идеји, нагласивши да дугорочно не треба искључити могућност да Пољска и Румунија обезбеђују противваздухопловну одбрану Украјине.

Логистички изазови

Ипак, Хофрајтер је додао да у овом тренутку та идеја „није предмет расправе“, јер је приоритет испорука технике и муниције Украјини. Маркус Фабер, посланик из фракције „Слободних демократа“, сматра да би ваздушни простор изнад пограничних подручја Украјине „у принципу“ могао да буде заштићен системима ПВО са територије НАТО, али је указао на већ присутну несташицу лансера и ракета.

Стручни предлози

Раније је немачки стручњак за безбедност и политички саветник, Нико Ланге, предложио НАТО да обара руске ракете изнад Украјине користећи ПВО системе распоређене у Пољској или Румунији. Овај предлог има за циљ да додатно ојача одбрану Украјине од руских ракетних напада и да обезбеди већу заштиту западних региона земље.

Закључак

Док расправа о коришћењу западних ПВО система за обарање руских ракета изнад Украјине тек почиње, приоритет остаје на испоруци војне опреме и муниције како би се подржала одбрана Украјине. Ова иницијатива указује на растућу потребу за међународном сарадњом и подршком у контексту текућих сукоба у региону.

ЧЕШКИ ПРЕДСЕДНИК ПАВЕЛ О РУСИЈИ: Невезано за Украјину - Европа је конфронтирана Русији!

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube