Најновије

Пауза и(ли) рестарт: Шта нас чека у дијалогу Београда и Приштине?

Формирање ЕК би могло да потраје неколико месеци, те није реално очекивати интензивније преговоре двеју страна пре краја године.

Оно што је пре годину дана изгледало као "искорак у дијалог", данас више личи на ћорсокак: ни Београд, ни Приштина нису спремни да спроведу Охридски споразум о којем је ЕУ преговарала са њима прошлог марта и уместо тога полажу наде у промене руководства у Европи и САД како би поново покренуле дијалог, пише "Еурактив".

Док су српске власти јасно дале до знања да неће признати независност тзв. Косова и противе се његовом чланству у Савету Европе, приштински премијер упорно одбија да формира Заједницу српских општина, наводи тај портал.

Одредбе Охридског споразума сада су постале део преговарачког оквира Србије и ЕУ, након што су амбасадору у Бриселу средином априла тај предлог подржали једногласно.

Током протекле године, европске дипломате су постајале све нестрпљивије због недостатка напретка, јер чак ни заједнички напори Брисела и Вашингтона нису постигли опипљиве резултате.

Како наводи "Еурактив", обе стране покушавају да "купе време" и сачекају да прођу избори у ЕУ и САД, као и промене у руководству. Наглашава се да своје позиције напуштају специјални изасланици за Западни Балкан из САД и ЕУ, Габријел Ескобар и Мирослав Лајчак.

Своју функцију ускоро ће напустити и шеф европске дипломатије Жозеп Борељ, а њега би могао за замени неко из либералне политичке групације у ЕУ.

Међутим, формирање Европске комисије могло би да потраје и неколико месеци, а мало је вероватно да ће у том периоду доћи до састанака на највишем нивоу.

Док поједини посматрачи верују да би процес могао да буде одблокиран доласком нових људи на кључне позиције у ЕУ, други су скептични.

"Док нови посредници имају прилику да побољшају динамику, постоји више структурних проблема, као што је недостатак кредибилне перспективе чланства у ЕУ", рекао је професор на Универзитету у Грацу Флоријан Бибер за "Еурактив".

Сервер: Посредници неуспешни, вратити се на техничка питања
Бивши амерички дипломата и професор на Универзитету Џонс Хопкинс Данијел Сервер коментарисао је одлазак Лајчака и Ескобара на свом блогу, наводећи да "западна политика према Србији очигледно не функционише".

Овај познати "стручњак за Балкан" наводи да су мандати двојице дипломата "почели лоше, а завршили се још горе", као и да њихов фокус на формирању Заједнице српских општина није дао резултате.

Он је у свом маниру оптужио Београд за блокаду преговора, али и за "организовања руље која је напала НАТО миротворце, киднаповање двојице косовских полицајаца и организовање терористичког напада (у Бањској)".

Сервер, наравно, не критикује руководство у Приштини и премијера Куртија, наводећи да би "Приштина реаговала позитивно ако би Београд испунио своје обавезе из Бриселског споразума из 2013".

Амерички професор наводи да је дијалогу потребан ресет, као и да би дијалог требало да се фокусира на техничке елементе, а не "велика питања, попут статуса и Заједнице српских општина".

Он наводи да је управо у "техничким аспектима" дијалога - као што су регистарске таблице и лична документа - направљен "најопипљивији напредак".

ШТА РАДИ ОВО КИЈЕВ? Све пребацују на једну тачку, тенкови по улицама, тотални хаос (ФОТО)

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА