Најновије

Рама: ЗСО као Република Српска је "изборни мит", Приштина да уради све што се од ње тражи

Аљбин је професионални опозиционар. Чекам дан када ће изаћи на протест против властите владе. Једини који може да свргне Куртија је само Курти, истиче албански премијер Еди Рама.

Власти тзв. Косова треба да ураде све што од њих тражи међународна заједница, рекао је албански премијер Еди Рама.

Он је интервјуу за "Национал" нагласио да упоређивање ЗСО са Републиком Српском представља "изборни мит који нема везе с реалношћу".

"Није на мени да будем коментатор или аналитичар ствари које се дешавају на 'Косову', али знам једну ствар чак и по цену да ме онлајн војска 'Косова' нападне као издајника. И није ме брига. Да су сви они издајници као што је мој рад, данас би 'Косово' било у Савету Европе", рекао је Рама и додао да би за преговоре са Србијом изабрао другачију стратегију.

Он је оценио да тзв. Косово нема дијалог са Србијом.

"Рекао сам то свим вашим вођама. 'Косово' има дијалог са ЕУ. Косово нема циљ да се интегрише у ЕУ, 'Косово' има циљ да се придружи ЕУ и постане члан породице Запада, с обзиром да је Исток Русија. Шта 'Косово' треба да уради? Оно треба да уради свој део од А до Ш, не питајући се уопште шта Србија треба да уради. Оно што се тражи од 'Косова' је за добро 'Косова'", казао је албански премијер.

Како је навео, да је он одређивао стратегију и тактику преговора, испунио би све што треба.

"И рекао бих да смо ми урадили своје, иди сад се позабави осталима тамо. Радећи супротно, 'Косово' је своју судбину повезало са Србијом, ово је можда добра тактика за бирачко тело изнутра, али са становишта међународног субјективитета, није продуктивна", наводи Рама.

Констатацију новинара да на тзв. Косову постоји бојазан да би ЗСО створио нову Републику Српску, премијер Албаније оцењује као "изборни мит". Додаје да је Приштина одмах прихватила нацрт статута ЗСО, касније не би било промена.

"Што више мали инсистирају говорећи не, не, не, то ће вас велики више присиљавати да прихватите више. Говорим о међународној констелацији, а то су ЕУ и САД. Нек ме неко убеди зашто 'Косово' треба да гледа шта Србија ради, у смислу да они ово раде, ми радимо ово. Мислим да је то грешка у старту. 'Косово' нема разлога да повезује своју судбину са Србијом. Ако кажу треба да постанете наш члан, урадите један, два три, четири, пет... Ово око Републике Српске су изборни митови, немају везе са реалношћу", каже Рама.

Једино Курти може да смени Куртија
Одговарајући на питање о чланству тзв. Косова у Савету Европе, он је подвукао да "поштује чињеницу да 'Косовом' не управља Албанија, већ Курти".

"Никада нисам имао амбицију да се бавим политиком на 'Косову', нити да покажем 'Косову' да је ваш отац овде у Тирани. Једноставно сам покушао да покажем 'Косову' како ми из Албаније видимо то најбоље. Ми нисмо странка на 'Косову'", каже он.

Додаје да не намерава да се "меша са својом странком" ни на тзв. Косову, ни у Северној Македонији.

"Аљбин је професионални опозиционар. Чекам дан када ће Аљбин изаћи на протест против властите владе. Једини који може да свргне Аљбина Куртија је само Аљбин Курти. Не испуњава га револуционарна жеља и одлази у Македонију, долази у Албанију. Оног дана када је дошао да представи кандидате, јео је шпагете са мном. И опет ће јести када дође да представи кандидате. Албанци ми често говоре како можеш тако да се понашаш према свом млађем брату. И млађи брат то ради и ти немаш ништа с њим", каже Рама.

НОВИ СТРАВИЧНИ СНИМЦИ ИЗ ИРАНА! У току евакуција тела са места погибије иранског председника!

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА