Најновије

ВУЧИЋЕВО УПОЗОРЕЊЕ: Шта следи после резолуције о Сребреници

Председник Србије Александар Вучић предводио је акцију српске дипломатије којом је одложено гласање о резолуцији о Сребреници у УН, а да се ради о добро процењеним последицама које би имало изгласавање, сведоче изјаве које долазе од самих Бошњака из којих се јасно види да је доношење оваквог акта само почетак даљег деловања које за крајњи циљ има стигматизацију Срба као нације одговорне за геноцид, а потом и наплату ратне одштете.

Вучић је уочи одласка у Њујорк упозорио да би карактерисање догађаја из Сребренице као геноцида и изгласавање ове резолуције у УН имало далекосежне последице по српски народ, Републику Српску и Србију.

- Ми смо сами и такви сами супротставићемо им се по питању резолуције, колико год можемо свом својом снагом - рекао је председник Србије.

Декан Факултета политичких наука Универзитета у Сарајеву Сеад Турчало наводи да би усвајање резолуције имало за последицу моралну одговорност целе српске нације и кривично-правну политичког система Републике Српске и Србије.

Наводна активисткиња за људска права Аида Ћоровић је критиковала дипломатску акцију српског државног врха и истакла да одговорност за наводни геноцид имају и друге српске релевантне институције попут СПЦ и САНУ.

- Мени је потпуно јасно одакле оволико много опирања да се донесе резолуција јер ће резолуција на неки начин, без обзира што ниједног тренутка не криви цео српски народ, али ће на неки начин довести у везу макар и посредно тадашњи политички врх Србије – рекла је Ћоровићева.

Иако ниједном пресудом није утврђена одговорност државе Србије за догађаје у Сребреници, Аида Ћоровић наводи да за то постоји на десетине, стотине или хиљаде посредних доказа.

Како је навела, одговорност за догађаје у Сребреници сноси и РТС, Српска православна црква и Српска академија наука и уметности.

Министар спољних послова БиХ Елмедин Конаковић потврдио је да ће Сарајево инсистирати на исплати ратне одштете од Србије и најавио сваку даљу дипломатску активност против Београда наводећи да Вучић и Србија не заслужују никакво поштовање.

Роде изненађен што је Курти изненађен: "Знао је да је ЗСО услов"

Извор: Политика.рс

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА