Најновије

ШМИТ ОПТУЖИО ДОДИКА И РС У ИЗВЕШТАЈУ СБ УН: Подривају БиХ, озбиљне последице за распуштање државе

Ако се наставе, ове радње би "могле довести до де факто, ако не и де јуре, распуштања државе БиХ, што би довело до озбиљних последица", пише у Шмитовом извештају.

Високи представник у БиХ Кристијан Шмит, који у Републици Српској није признат, поднео је Савету безбедности најновији шестомесечни извештај у којем је, између осталог, оптужио Републику Српску, предвођену председником Милорадом Додиком да, како тврди, "активно подривају државу БиХ, њене надлежности и институције, а тиме и Дејтонски споразум".

"Њихова претња да парализују државне органе блокирањем њиховог рада и доношења одлука претња је функционисању државе и њеној способности да обавља своје одговорности. Њихова претња да ће једнострано повући Републику Српску из уставног, правног и институционалног оквира државе – укључујући Оружане снаге БиХ и пореског, правосудног и изборног система државе – претња је успостављању паралелног оквира РС", наводи се у извештају Шмита.

Такође се наводи да сви политички чиниоци морају изразити своје безусловно поштовање према Дејтонском споразуму и БиХ, њеном државном суверенитету и територијалном интегритету, које, како каже, делимично недостаје.

Шмит тврди и да су странке владајуће коалиције у Републици Српској наставиле да организују протесте на међуентитетској линији између два ентитета назване "Граница постоји".

"Осим промовисања идеје сецесионизма, ови протести стварају подељено окружење склоно сигурносним инцидентима", тврди Шмит.

"Озбиљне последице" за де факто распуштање државе БиХ
Шмит у извештају оптужује Републику Српску и њено руководство за, како наводи, "незапамћен континуиран притисак на правосудне институције".

"Осим промовисања укидања Суда БиХ и Тужилаштва БиХ, владајућа коалиција РС подрива Уставни суд БиХ као чувара уставног и правног поретка БиХ", наводи Шмит и додаје:

"Изазови институцији и мандату високог представника такође су настављени неометано. То укључује запаљиву реторику, али и радње које подривају поштовање према међународној ад хок институцији високог представника и тиме његову способност да имплементира мандат Општег оквирног споразума за мир. Представници владајуће коалиције РС отворено злоупотребљавају институције БиХ у остваривању тог циља. Коначни ауторитет за тумачење Дејтонског споразума у потпуности је поверена Високом представнику, а не ентитету."

Ако се, каже Шмит, наставе, ове радње би "могле довести до де факто, ако не и де јуре, распуштања државе БиХ, што председник РС Милорад Додик стално заговара".

"То би био сценарио с озбиљним последицама", каже, између осталог, Шмит у извештају који ће сутра бити на дневном реду СБ УН, пренели су сарајевски медији.

Шмит у Републици Српској није признат јер његово именовање на функцију високог представника у БиХ није потврђено у Савету безбедности УН, како је то предвиђено Дејтонским мировним споразумом.

КОЛОНА АМЕРИЧКОГ НАОРУЖАЊА ЛЕТИ У ВАЗДУХ! Тенкови, Бредли, спржена тела (УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО)

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА