Најновије

ШТА ПОСЛЕ СМРТИ РАИСИЈА? Техеран ће још јаче пригрлити Москву, а Запад ће покушати да изведе "обојену револуцију"!

После смрти иранског председника Ебрахима Раисија, унутрашња политичка ситуација у земљи може постати нестабилна. Међутим, то не би требало да утиче на односе између Техерана и Москве, они ће остати на истом нивоу, кажу стручњаци.

Према речима Александра Перенџијева, ванредног професора одељења политичке анализе и друштвено-психолошких процеса Руског економског универзитета Плеханов, после Раисијеве смрти унутрашњи проблеми ће постати највећа претња Ирану.

- Главни ризик је дестабилизација унутар самог Ирана. Систем управљања је оштећен, а када дође до таквих ситуација, превремених и хитних избора, противници у земљи могу то да искористе - рекао је он у интервјуу за Лента.ру.

Истовремено, експерт сматра да је мало вероватно да ће исход избора бити да нови шеф државе постане особа са политичким ставовима другачијим од Раисија.

С друге стране, Перенџијев је сигуран да ће систем управљања у Ирану „у сваком случају бити обновљен прилично брзо", пошто највиши лидер - духовни вођа и први заменик председника - такође играју велику улогу у структури моћи.
Поред ризика унутар земље, Перењиев је признао да би смрт иранског лидера могла да омета формирање међународног транспортног коридора, као и да изазове компликације у односима између Техерана и Бакуа. Према његовом мишљењу, сада ће "покушати да створе свађу" између Ирана и Азербејџана.

Односи Ирана са Русијом ће, истовремено, остати непромењени и задржаће курс њиховог јачања, каже експерт Руског савета за међународне послове, оријенталиста Елена Супонина.

- Они људи који сада привремено преузимају власт у своје руке потпуно се држе истог курса као и преминули председник и министар спољних послова - објаснила је она за Ленте.ру.

Према речима оријенталисте, постоји тензија у односима између Ирана и Сједињених Држава, што је мало вероватно да ће се променити у блиској будућности. Истовремено, како сматра експерт, могуће су тензије у односима са Израелом.

Политиколог Сергеј Марков је у разговору за Инфо24 изразио мишљење да ће иранска политичка елита наставити да се држи проруског курса.

Истовремено, према речима Маркова, САД и прозападна опозиција у Ирану покушаће да организују протесте како би срушили актуелну власт.

- Опозиција верује да су протестна осећања у Ирану опстала, па ће током изборног периода покушати да организује обојену револуцију. Сумњам да ће у томе успети, јер Иран има Корпус гарде исламске револуције, чији су борци увек спремни да изађу на улице и очисте их од изгредника - сматра политиколог.

Он је подсетио да су се 2022. године у Ирану одржавали скупови и протести, који су били незадовољни актуелном владом и њеном политиком. Марков је приметио да су ирански лидери тада могли да задрже власт.

СЕНКА ЗЕЛЕНСКОГ ИЛИ ВЛАДАР ИЗ СЕНКЕ? Ко је Андреј Јермак, најутицајнији човек у Кијеву?

Извор: Информер.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА