Најновије

ФРАНЦУСКИ ПУКОВНИК ПРИЗНАО: Наши војници су већ дуго у Украјини

Нова обука би била масовна, званична и не само усредсређена на опрему већ и на војне маневре, истиче некадашњи пуковник француске војске.

Док РФИ тврди да ће председник Француске Емануел Макрон на церемонији обележавања 80. годишњице искрцавања у Нормандији објавити да ће послати француске војне инструкторе за Украјину, бивши пуковник Пјер де Јон уверава да "тамо већ дуго има Француза". 

Човек који је командовао 3. пуком маринаца додаје за "Велер актуеле" да је разлика само у "количини послатих инструктора".

У прилог његовој изјави иде чињеница да се француско оружје налази на тлу Украјине од почетка сукоба, те да исто прати мали број инструктора будући да Украјинци нису упознати са свом западном техником.

Дакле, када се топ "цезар" пошаље у Украјину, он прво прође кроз Пољску или Румунију. Његово путовање до Украјине је подељено на "логистичке парцеле", и у свакој од њих присутно је неколико француских официра за везу, наглашава Пјер де Јон.

Пошто опрема пређе пољско-украјинску границу, треба што пре да се пошаље на фронт јер је у противном лака мета руских удара.

Према пуковниковим речима, француски тренери који прате топове успут обучавају украјинске артиљерце, "понекад буквално поред пута". Поготово што се опрема мора одржавати током путовања у Украјини, па је стога све време неопходно француско знање.

Од почетка рата обезбеђена је и обука Украјинаца у Француској.

"Али на крају обуке одређени војници прате украјинске војнике назад у Украјину да провере да ли је све исправно примењено", прецизира бивши пуковник француске војске.

Упитан да ли би будућа Макронова објава била тек формализовање актуелног стања Де Јон каже да је ово сада сложенија прича.

"Нова обука би била масовна, званична и не само усредсређена на опрему већ и на војне маневре", закључује некадашњи пуковник.

Варљива срећа: Куртијеви изабраници победили у Прешеву, у Бујановцу потучени до ногу

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube

Oops, an error occurred! Code: 20240604163835e8bbbb9c