Најновије

ПУТИН ИДЕ НА СВЕ ИЛИ НИШТА! Зашто је Харков кључ руске судбине у Украјини?

Оперативна група "Север" руске армије у петак у четири сата ујутру 10. маја 2024 године започела је снажну артиљеријску ватру из самоходног артиљеријског оруђа и вшецевних ракетних лансера по украјинској територији у Харковској области.

Удари ракета и граната комбиновани су са масовном употребом планирајућих авионских бомби које су падале по украјинским позицијама. О јачини напада говори и податак да је на једну позицију за сат времена пало 25 авионских бомби типа ФАБ-500 са планирајућим додатком који су лансиране са јуришних бомбардера СУ-34, пише портал твфронт.рс.
Продор на територију Харкова из правца Русије је први удар на Украјину после 24. фебруара 2022. године. У априлу 2022. после повлачења руских трупа из Кијевске и Сумске области, као и Харковске, напада копнених трупа из правца Русије није било.

Оперативна група Север под командом генерала Александра Лапина има 50.500 војника, 400 тенкова, 930 борбених возила пешадије, 990 комада артиљерије и 120 комада ВБР.

Има тежишни задатак стварања тампон зоне уз руско украјинску границу до тромеђе Украјине-Русије и Белорусије како би се зауставили аритљеријско-ракетни масовни напади на Курск, Брјанск и Белгород.
Посебан фокус руске војске је други по величини и индустријски најважнији град Украјине Харков, који има и јаку војну индустрију.

Треба напоменути да је последња два месеца сам Харков под масовним ракетним ударима руске војске. Русија град напада дроновима камиказама, тактичко-балистичким ракетама Искандер М, затим планирајућим авионским бомбама ФАБ -500, ФАБ-1500 и ФАБ-3000 које су разарале периферију Харкова и тај милионски град оставили без струје и воде.

Америчка доктрина "Шокирај и заплаши"
Тешки услови живота натерали су велики број цивила да напусте Харковску област. Верује се да је Русија заправо користила модификовану америчку доктрину "Шокирај и заплаши" чиме је популација ове области уз границу са Украјином знатно смањена.

Иначе, Украјина је последња три месеца интензивно користила зону Харковске и Сумске области за упаде диверзнатско-терористичких група на територију Белогродске, Курске и Брајнске области, комбиновано са ударима дронова камиказа и ударима вишецевних ракетних система.

Поред стварања тампон зоне уз границу са Русијом, Харков за Русију има веома важан значај. Осим близине Белгорода, Харков је значајан због јаке индустрије.

Пре свега, у том граду се налази друга највећа фабрика тенкова и ремонтни завод Морозов машин биро.  Наиме у време Совјетског Савеза то је била друга по величини фабрика тенкова испред Омска и иза Нижњег Тагила на Уралу.

ПАНИКА У УКРАЈИНИ: Руси почели продор ка Харкову?! Огласио се савет за националну безбедност!

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube