Најновије

КО ЈЕ ОВДЕ ЛУД, АКО НИКО НИЈЕ ЗБУЊЕН: Британска војска "увелико" на украјинском фронту - све активнији!

Шеф америчке команде за специјалне операције генерал Брајан Фентон открио је нове детаље о операцијама британских копнених јединица у Украјини, наводећи да Пентагон о рату који је у току сазнаје „углавном кроз очи партнера за специјалне операције Велике Британије“, које је он навео као тестирање нових приступа модерном ратовању на фронту.

Дајући пример, приметио је да британске јединице за специјалне операције посматрају и саветују употребу дронова и „начин на који брод у Црном мору плови“.

Изјаве команданта су последња од многих индиција западних, украјинских и руских извора о великој улози британских копнених снага у ратној зони.

Једна од најзначајнијих је изјава заменика начелника штаба британске одбране, генерал-потпуковника краљевских маринаца Роберта Магована 13. децембра 2022. године, да су стотине маринаца изводиле операције високог ризика заједно са украјинским владиним снагама од априла. Магован је нагласио да су они спроведени „у изузетно осетљивом окружењу и уз висок ниво политичког и војног ризика“. 

Његова изјава уследила је после вишемесечних извештаја из широког спектра руских извора да су Краљевски маринци оперативни и да играју значајну улогу на фронту, што је раније било широко одбачено у извештавању западних медија. Ово је касније додатно потврђено документима Пентагона који су процурили.

У децембру 2023. године пољски новинар Збигњев Парафјанович је открио да су му пољски званичници дали детаље о операцијама британских снага, а један га је обавестио: „Било је то време када су Руси још увек стајали у Бучи, а рута је била сива зона . Могло се налетети на Русе. Прошли смо последњи контролни пункт. Украјинци су нам рекли да настављамо на сопствену одговорност… Па, и кога смо следеће срели? Украјински војници и… британске специјалне снаге. Униформисан. Са оружјем.” 

Потврђујући изјаву генерала Фентона, пољски новинар је навео да су се британске снаге возиле по селу са радарима за праћење артиљерије како би проучили ток сукоба и операције руских снага.

Парафјанович је даље открио да су пољске специјалне снаге такође биле на фронту од првих фаза рата. Што се тиче напора западних војски да обезбеде негирање својих операција, пољски официр га је обавестио: „Разрадили смо формулу за наше присуство у Украјини… једноставно смо послати на плаћено одсуство. Политичари су се правили да ово не виде.” 

Даљи детаљи су накнадно достављени у фебруару 2024. године, када је немачки канцелар Олаф Шолц потврдио да британске специјалне снаге у Украјини пружају виталну подршку за омогућавање лансирања крстарећих ракета Storm Shadow на руске циљеве, наглашавајући да је недостатак упоредивог присуства Немачке спречио да испоручи своје сопствене крстареће ракете јер оне не би биле оперативне без стране подршке.

Нове информације у вези са обимом британске улоге у ратним напорима стижу пошто је Француска предводила позиве бројних европских држава за даље проширење улоге чланица НАТО на терену и на фронту, а убрзо након непотврђених извештаја да су војници француске Легије странаца можда већ распоређени у Украјини.

Прочитајте ОВДЕ шта пише француски Монд о америчкој војној помоћи Украјини

Извор: Тв Фронт

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube