Најновије

Све је део руског плана, то није Харков, циљ Москве је много већи! Мрачна прогноза "Њујорк тајмса": Изгубиће...

Украјина ће изгубити још више војника ако одлучи да брани област Харкова од офанзиве руске војске, извештава "Њујорк тајмс", позивајући се на пензионисаног аустралијског генерала Мика Рајана.

- Ако Украјинци одлуче да задрже територију по сваку цену, изгубиће још више војника - упозорио је овај бивши официр, који је додао да ће наредне недеље за оружане снаге Украјине бити веома суморне.
Руско Министарство одбране је саопштило да је већ заузело пет пограничних насеља, што је Кијев најпре негирао. Руске снаге су преузеле контролу над насељима Борисовка, Огурцово, Плетењевка, Пилњаја и Стрелечја.

Шеф руске администрације Харковске области Виталиј Ганчев је у петак известио о борбама на неколико деоница линије фронта, укључујући и пограничне области, и упозорио мештане да не напуштају своја склоништа осим ако то није неопходно.

Војници групе Оружаних снага Русије "Север" ослободиле су насеља Гатишче, Красное, Мороховец и Олејниково, саопштило је у недељу руско Министарство одбране.

Тешка ситуација у Вовчанску

Украјинске власти почеле су евакуацију становника из града Вовчанска, који се налази на северу региона, и суседних насеља.

Последњих дана живот у граду Вовчанску постао је немогућ: нема телефона, струје, интернета, а ни хране. Сви супермаркети су затворени. Како тврде становници, напустили су га и украјински војници.

У Вовчанску горе стамбене зграде

Градић са 17.000 становника налази се северно од Харкова, на украјинско-руској граници. Од петка су руске трупе прешле границу и напале град.

Једини који су остали у Вовчанску су стари и инвалиди, који не могу да се крећу.

Стварни циљ није напад на Харков

Украјински војни аналитичари претпостављају да би напад могао да буде део руске стратегије чији стварни циљ није напад на Харков, већ да украјинске снаге одвуку са других бојишта.

Украјински званичници, почев од председника Володимира Зеленског, наговестили су да на овај део фронта хитно шаљу појашања.

Али Кијев, како закључује овај лист, мора да поступа опрезно, пошто су његове снаге већ исцрпљене.

НОВИ НАПАДИ РУСКЕ АРМИЈЕ! Са друге стране реке Харков јаки напади (МАПА)

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube