Најновије

РУСИЈА КРЕЋЕ И НА СУМСКУ ОБЛАСТ: Украјина послала МЕХАНИЗОВАНЕ БРИГАДЕ да спрече продор?! 

Шеф украјинске војне обавештајне службе Кирило Буданов очекује да ће Русија покренути офанзиву и на Сумску област!

Буданов је оценио да ситуација у Харковској области постаје критична за Оружане снаге Уркајине.

- Немамо више резерви. Наше трупе су сада или овде или у Часивом Јару. Немамо никога у резерви - рекао је Буданов за Њујорк тајмс.

Буданов, међутим, верује да ће у наредних неколико дана Оружане снаге Украјине успети да стабилизују фронт код Харкова, али да након тога руска војска може покренути офанзиву у Сумској области. Слаже се са оценама да Русија новом офанзивом на Харков развлачи ионако исцрпљене јединице Оружаних снага Украјине.

Буданов је у укључењу у Телетон државне телевизије прецизирао да ће се очекивана офанзива у Сумској области развијати од руског града Суџа ка регионалном центру.

- Руси су од почетка планирали операцију у Сумској области. За сада држе мале групе снага у пограничном појасу. Ситуација им још није омогућила да предузму активну акцију и почну да спроводе свој план - рекао је Буданов.

Руси иначе већ данима интензивно гранатирају положаје украјинских снага у Сумској области док се становништво увелико евакуише.

- Добили смо информацију о припреми офанзиве. Обласна државна управа Суми комуницира 24/7 са војном командом и спроводимо евакуацију мештана - рекао је шеф ОВА Владимир Артјух.

Руски војни експерт Јуриј Подољака наводи да се Украјина пребацује јаке снаге у Сумску област и да је почела евакуација становништва из два погранична града - Белопоље и Ворожба.

- За сада се поуздано зна да су као покретна резерва стигле јединице 17. тенковске и 92. механизоване бригаде. Судећи по њиховој локацији непријатељ очекује наш удар од од Краснопоља и Велике Писаревке до Ворожбе. Чекамо. Судећи по маневрисању трупа и веома снажном раду артиљерије и авијације на нашој страни чекање неће бити дуго - наводи Подољака.

Министарство одбране Русије, подсетимо, саопштило је да су руске снаге у недељу уништиле четири вишецевна ракетна система (МЛРС) украјинске војске код Харкова! Међу њима је наводно и један РАК-СА-12 МЛРС хрватске производње.

Кинези коментаришу новог министра одбране РФ: Русија спрема "дугу игру"

Извор: Курир.рс


 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА